Så blir strecken siffror och bokstäver

Hur skiljer sig hjärnans hantering av siffror respektive bokstäver åt? Börjar processerna i samma del av hjärnan för att senare divergera, eller hamnar de i olika centra direkt?

/Publikfråga från Hjärndagen 2018

Publicerad

Bild: Istock

När vi läser siffror och bokstäver bearbetas först bildinformationen i samma del av hjärnans synbark. Den här delen av synbarken känner bland annat igen streck med olika lutningar, samt kombinationer av streck. Det är alltså för att siffrorna och bokstäverna har likadana beståndsdelar som de här synintrycken tolkas i samma del av hjärnan. Hjärnan är dock bra på att förutsäga vad som kommer sedan. Om den undermedvetet gissat att det är en siffra snarare än en bokstav som bör komma härnäst, så kommer hjärnans signaler att skilja sig lite åt även på det här tidiga stadiet.

Lite senare i synbarkens bearbetningskedja finns separata små, små områden med hjärnceller som motsvarar de olika siffrorna och bokstäverna. Här skiljer sig alltså hjärnsignalernas lokalisation åt för siffror och bokstäver. Även när det gäller tolkningen av tecknens innebörd skiljer sig hjärnsignalernas lokalisation åt. Bokstäver och språk bearbetas främst i hjärnbarkens tinninglob och pannlob, med en svag betoning på vänster hjärnhalva. Siffrorna representerar ju i stället olika mängder, och när vi tänker på mängder och matematik aktiveras främst hjärnbarkens hjässlob – med lika mycket aktivitet i vänster och höger hjärnhalva.

Nu kan du kanske själv fundera på vad som händer när hjärnan bearbetar noter för nedskriven musik.

 /Julia Uddén, forskare i psykolingvistik, Stockholms universitet

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor