Unikt rum med utsikt

Ett välbevarat rum från 1500-talet där tiden tycks ha stått stilla – det är ett av fynden när arkeologer gräver ut under Skansen Lejonet i Göteborg.

Publicerad

Intill Skansen Lejonet pågår arkeologiska utgrävningar inför det som ska bli Västlänken. Bland annat georadar skvallrar om att det finns ännu mer att hitta.
Image: Markus Andersson

Det bastanta gråstenstornet Skansen Lejonet byggdes 1687 tillsammans med Skansen Kronan intill Haga, inne i dagens Göteborg. De utgjorde försvarspunkter på den södra sidan av Göta älv. Men innan dess, långt före Göteborg, fanns Gullbergs fäste.

Det grävs just nu ut av konsultbyrån Arkeologerna vid Statens historiska muséer, som en del av projekt Västlänken. Utgrävningarna visar att det finns fler lämningar efter det gamla fästet under och kring skansen än man tidigare har trott. Men att det skulle finnas ett intakt rum, över 400 år gammalt, hade ingen kunnat föreställa sig.

– Det var helt fantastiskt! Ibland kan man hitta en igenfylld källare, men ingen av oss kan komma på något tidigare fynd av samma dignitet som detta, säger Christina Rosén från Arkeologerna, som deltar i utgrävningen.

Att så väl bevarade delar av Gullbergs fäste skulle kunna finnas kvar var en överraskning.

– Vi grävde halvvägs upp på berget och kom in från sidan i rummet. Först såg vi ett stengolv och tegelväggar och anade en fönsterglugg. Sedan såg vi en del av ett takvalv och trappan in. Det visade sig vara ett helt okänt rum , säger Christina Rosén.

Hela golvet låg kvar och det fanns puts kvar på delar av väggarna. Man hittade en hyska och en knapp och kranar till öltunnor. Man fann också ett vackert solur i sten. Det var som om rummet just hade lämnats efter sista vaktpasset.

Skottgluggarna vetter ut mot Göta älv, och teorin är att det nyupptäckta rummet använts som utkiksrum och förråd. Arkeologerna hittade tecken på att rummet eldhärjats.

Rummet har daterats till 1500-tal, dels på fynden, dels på byggtekniken. Men det kan också vara från 1400-talet och utbyggt i renoveringar efter Älvsborgs lösen 1570.

Gullbergs fäste är inte lika välkänt som de två skanserna Lejonet och Kronan. Men som sista utpost mot dansken var det en gång mycket viktigt, ständigt utsatt för anfall och belägringar i flera hundra år.

– Det var försvaret av Sveriges utlopp åt väster. Vi tror att det var en strategiskt viktig plats redan vid det tidiga riksenandet på 1200-talet, berättar arkeologen Tom Wennberg vid Göteborgs stadsmuseum, som gjorde en förundersökning på platsen 2017.

– Gullberg ligger som en bergshöjd vid Mölndalsåns utlopp i Göta älv. När Nya Lödöse anlades 1473 var det fortfarande en viktig försvarspunkt. Under Kalmarkriget 1612 intogs både Älvsborg och Gullbergs fäste, vilket ledde till Älvsborgs andra lösen.

Och det finns mer rester kvar i marken. Det visar undersökningar med georadar. Arkeologerna hoppas hinna med att få en större bild av fästet innan utgrävningarna enligt planerna ska avslutas i höst.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor