Fascinerande om sexbenta småkryp

Publicerad

Anne Sverdrup-Thygeson är professor i bevarandebiologi vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet. I succéboken Insekternas planet, som har sålts till drygt 20 länder och nu översatts till svenska, skriver hon passionerat om dessa förunderliga småkryp som dominerar vår planet, både vad gäller mångfald och antal. Det finns 200 miljoner insekter per människa.

Boken är fullmatad med fakta, men samtidigt mycket lättläst. Det beror till stor del på att författaren är en mästare på att förklara, gärna med hjälp av roliga liknelser.

Ett exempel: Två bananflugor kan i teorin ge upphov till en septiljon nya flugor på ett år. Det är en etta följd av 42 nollor. ”För att få en uppfattning om talet kan du tänka dig att du packar flugorna tätt, tätt ihop till en stor bananflugeboll. Då får du en boll med en större diameter än avståndet från jorden till solen! Det är onekligen bra att insekterna har många fiender, annars skulle det inte finnas plats för oss människor på planeten.”

En ganska stor del av boken handlar om insekternas nära förhållande till människan. De är viktiga för oss, de bidrar till vår livsmedelsförsörjning, håller rent i naturen och ger oss saker vi behöver – allt från honung till antibiotika. ”Sanningen är att vi behöver småkrypen, men de behöver inte oss”.

I bokens sista kapitel beskriver Anne Sverdrup-Thygeson hur det egentligen står till med dessa små välgörare och hur du och jag kan bidra till att insekterna får det bättre.

Insekternas planet

Anne Sverdrup-Thygeson
Volante

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor