En modern Indiana Jones

Publicerad

Filmerna om Indiana Jones inspirerade Sarah Parcak, professor vid amerikanska University of Alabama, att läsa arkeologi och egyptologi. Men i stället för spade och machete är datorn hennes främsta redskap. Som världsledande pionjär inom rymdarkeologi letar hon efter forntida städer, byggnader och infrastruktur genom att analysera bilder tagna från satelliter – och numera allt oftare från drönare.

Detta är en bok för alla som vill ha en detaljerad inblick i hur den moderna arkeologin går till, både i fält och bakom datorskärmen, där bilder tagna i olika ljusspektra avslöjar strukturer som döljs under marken.

Sarah Parcak tar med läsaren till Guatemalas djungler, på jakt efter vikingalämningar i Kanada, och till den forntida egyptiska staden Tunis (där Indiana Jones sökte efter arken). Genom att kombinera olika bilder, tagna från luften, kunde hon 2010 visa upp en sensationell karta över stadens begravda gator och byggnader.

Satellitbilder används inte bara för att leta efter nya spännande platser för utgrävningar. De utnyttjas även som ett vapen mot de tyvärr allt vanligare plundringarna. Sarah Parcak leder projektet GlobalXplorer där allmänheten kan hjälpa till att granska satellitbilder och leta efter misstänkta platser. Vill du själv testa att arbeta som rymdarkeolog är det alltså bara att sätta i gång!

Archeology from Space

Sarah Parcak
Henry Holt & Co

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor