Hopp för jordens korallrev

Publicerad
En forskare samlar fakta på ett korallrev i Fiji till den största studie som har genomförts om var och hur det går att rädda världens korallrev.
Bild: E. Darling / WCS

Goda nyheter om korallrevens framtid hör inte till vanligheterna, men den största studien någonsin pekar på att det fortfarande finns hopp.

Av drygt 2 500 korallrev i 44 länder klassades 17 procent som fungerande ekosystem. Samtliga ligger i kalla punkter som inte drabbats av det extra varma vatten som väderfenomenet El Niño skapade 2014 -2017.  

De 80 forskarna bakom studien lägger fram en ny strategi för korallrevens överlevnad i tidskriften Nature Ecology and Evolution. Steg ett är ett snabbt skydd åt de 17 procenten funktionella rev. Steg två är att restaurera de 54 procent som varit funktionella fram till nyligen, och steg tre är att hitta nya försörjningsmöjligheter för människor som har levt av resterande 28 procent, där korallblekningen har gått för långt för att vända.

Läs mer om strategin för korallernas överlevnad: Largest-ever study of coral communities unlocks global solution to save reefs.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor