Dramatiskt kring frön som krigsbyte

Publicerad

Bild: Hans Jonsson

Ett världskrig rasade. Att föda trupperna – och tyska folket i det tusenåriga riket – var av strategisk vikt för nazisterna. Därför gjorde tyska forskare hemliga räder för att stjäla Rysslands fröbank, världens största samling av utsäde till härdiga grödor.

Journalisten Jens Nordqvist berättar dramatiskt en udda historia i krigslitteraturen: den om fröer som strategisk resurs. Huvudpersoner är de vetenskapsmän i Tyskland och Ryssland som under hård press tvingas inordna sina rön i diktaturernas snäva ramar.

Här finns också berättelsen om hur Sven Hedin stöttade de tyska ambitionerna och hur svenska växtförädlare efter kriget tog emot en tysk toppforskare, som bedrivit försöksodling i koncentrationsläger med stulna ryska fröer och med fångar som arbetare.

Berättandet i Den stora fröstölden tappar fart när den kommer till nutid, men den okända dramatiken fram till dess är mycket god läsning.

Den stora fröstölden

Jens Nordqvist
Historiska media

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor