Rödbetsskal lockar myggor till fällan

Myggor som sprider sjukdomen gula febern kan fångas in med hjälp av ett oväntat lockbete: rödbetsskal. I alla fall om de är på väg att lägga ägg.

Publicerad

Doften av ämnet geosmin som finns i rödbetsskal är oemotståndligt för mygghonor av arten Aedes aegypti.
Bild: Getty Images

Det här är en artikel från 2019.

Mygghonor av arten Aedes aegypti som ska till att lägga ägg går att locka till myggfällor med hjälp av rödbetsskal. Det visar forskare vid Lunds universitet som tillsammans med amerikanska kollegor beskriver upptäckten i tidskriften Current Biology. Det som är oemotståndligt för mygghonorna är doften av ett ämne kalla geosmin. Marcus Stensmyr leder doftgruppen på institutionen för Zoologi vid Lunds universitet. 

Varför lockas mygghonorna av denna doft?

– Mygghonorna letar efter en vattenpöl där de kan lägga sina ägg och för dem betyder doften av geosmin att det finns mikroorganismer där, exempelvis cyanobakterier, som de nykläckta mygglarverna kan äta. Mikroorganismer bildar ett hundratal flyktiga doftämnen men ofta bildas dessa även av växter och insekter, men geosmin är specifikt för mikroorganismer och därför lockande för myggorna.

– Men framrenat geosmin är oerhört dyrt, uppåt en miljon per gram, och kan därför inte användas som lockbete i fattigare länder.

Marcus Stensmyr
Marcus Stensmyr leder doftgruppen på institutionen för zoologi vid Lunds universitet.
Bild: Privat

Hur kom ni på att titta i just rödbetsskal?

– Doften av geosmin är väldigt distinkt och en svensk associerar den direkt med rödbeta, eller våt jord. Människor från länder där man inte äter så mycket rödbetor, som i Mellanöstern, tycker att det luktar mögel och äckligt.

– Andra forskare har tidigare beskrivit att geosmin finns i hög halt i just rödbetsskalen, men betydligt mindre i själva rödbetan. Vi visade både på laboratoriet och senare i fältförsök att rödbetsskal som läggs i vatten 24 timmar fungerar lika bra som lockbete som syntetiskt geosmin. Då kan man skapa en billig och effektiv myggfälla genom att placera rödbetsvattnet i en flaska med lite tejp innanför flaskhalsen, så att myggorna fastnar.

Kan rödbetor användas i fällor för att fånga även svenska myggor?

– Det har vi inte hunnit testa ännu. Men om Forskning & Framstegs läsare vill prova är vi mycket nyfikna på resultatet!

Här kan du se forskarna prata om upptäckten.

F&F söker en redaktör

Jobba på Forskning & Framsteg

Vi söker en redaktör för Tiktok, Youtube och Instagram.

Läs mer här!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor