Vetenskapliga livsöden och anekdoter

Publicerad

Den allra första Nobelprismedaljen som delades ut togs emot av Wilhelm Röntgen 1901. Han hade publicerat sin upptäckt av röntgenstrålningen i slutet av 1895, och den kom genast till användning. Bara omkring ett år efter upptäckten gjordes den första röntgenundersökningen i Sverige, vilket ledde till att läkarna kunde rädda livet på en man som blivit skjuten i huvudet. Här kan vi verkligen tala om nytta för mänskligheten.

Boken Femtionio fantastiska Nobelpristagare berättar historierna omkring en rad Nobelprisbelönade naturvetenskapliga upptäckter genom tiderna. Jag får veta något om personerna bakom upptäckterna och deras levnadsöden, men också intressanta anekdoter kring forskningen och resultaten. Det är en rolig bok att bläddra i, och kanske läsa lite om Barry Marshall, som använde sig själv som försöksperson för att visa att bakterier orsakar magsår, eller om hur James Chadwick hamnade på fel inträdesprov och råkade börja studera fysik i stället för matematik.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Många har kritiserat Alfred Nobels testamente och den institution det har gett upphov till. Vilken typ av forskning och vilken sorts forskare är det egentligen som premieras? Författaren Arne Norlin tar viss hänsyn till den diskussionen genom att ta med några av de forskare som inte fått Nobelpriset, men som många anser borde ha belönats. Han ger också ordentligt med utrymme till kvinnorna i raden av pristagare. Dessutom får vi, som redan titeln skvallrar om, veta något om tre Nobelpris som i efterhand inte framstår som riktigt värdiga.

En liten bagatell jag ändå inte kan låta bli att fundera över är hur titelns femtionio Nobelpristagare är räknade. Innehållsförteckningen anger något färre namn, men när jag bläddrar igenom boken hittar jag porträtt av betydligt fler än femtionio. Det förtar dock inte läsupplevelsen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor