Kvinnliga entreprenörer missgynnas av investerare

När företag grundats av kvinnor snålar investerare med stålarna. Men varför? I en ny internationell studie har svenska forskare varit med och rett ut vad som är orsak och verkan.

Text Oskar Alex
Publicerad
Forskarna förklarar investerarnas ovilja att investera med ”lack-of-fit”-modellen som handlar om fördomar kring vilka kön som ”passar” i vilka roller.
Bild: Getty Images

Entreprenörer som ”inkräktar” på en gren av teknikbranschen där de flesta anställda är av motsatt kön straffas av investerare. Det visar en ny studie, där forskare lät amerikanska investerare ta ställning till att satsa pengar i olika startup-företag.

– I snitt fick kvinnliga vd:ar ihop 51 000 dollar mindre i en mansdominerad del av branschen, än om de hållit sig till ett område dominerat av kvinnor, säger Mark A. Conley, som är en av forskarna bakom studien och doktor i psykologi och biträdande lektor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Grenen bedömdes vara mans/kvinnodominerad om 55 procent av de anställda inom området tillhörde ett visst kön. En mansdominerad gren är exempelvis robotik och 3D-skrivare, kontra textil och hälsoteknik, som appar för meditation, yoga eller kost. Statistiken över könsfördelning hämtades från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Bad om lika mycket kapital

På pappret var företagen precis lika lönsamma och bad om lika mycket kapital. Den enda skillnaden var vd:s kön och vad företaget avsåg att syssla med. Både kön och inriktning slumpades fram, och totalt fick 130 investerare ta ställning till fyra olika förslag var.

Att ”fel kön på fel plats” straffas med mindre pengar från investerare förklarar författarna med modellen ”lack-of-fit”, som forskaren Madeline E. Heilman etablerade år 1983.

– Vd:s kön påverkade varken hur mycket investerarna sade sig lita på entreprenören eller vad de tyckte om startup-företagets kvalitet. Det påverkade däremot hur de svarade på frågan: ”Passar vd:n för denna bransch eller inte?” och hur mycket pengar de var villiga att investera.

Män som inkräktade på kvinnodominerade delar av teknikbranschen straffades också av investerare – men i betydligt lägre grad.

Erfarna investerare ville äga mer

Däremot gick erfarna investerare mot strömmen. De var villiga att ge kvinnor mer pengar – trots att de ”inkräktade” på en mansdominerad del av teknikbranschen.

– Men, i gengäld ville de äga en större andel av bolaget. Det är ingen liten sak, utan en slug taktik från investerarens sida som har stora konsekvenser för entreprenören. På lång sikt försvagar det kvinnornas position inom branschen, till exempel genom att hämma deras möjlighet att ha råd med en ny startup, säger Mark A. Conley.

Det är tänkbart att lack-of-fit-modellen gäller även inom andra områden än teknik, men för att veta säkert behövs liknande forskning i specifikt de branscherna. 

Studien är publicerad i Science Advances.

Text Oskar Alex
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor