Elon Musk är beroende av drama

Publicerad

Bild: Patrice Gilbert

Biografin om Elon Musk är en bladvändare. Till stor del beror det förstås på huvudpersonen själv, en briljant ingenjör som bygger rymdraketer, revolutionerar bilindustrin, får elva barn och blir rikast i världen.

Elon Musk fyller varje dag med drama. Han är som en modern version av Dr Jekyll och mr Hyde, elakheter och skämt om vartannat. Enligt egen utsago har han också en släng av Aspergers syndrom.

Författaren Walter Isaacson, tidigare chef för CNN, har ägnat mycket tid tillsammans med Elon Musk. Dessutom har han intervjuat en lång rad av hans släktingar, kollegor, vänner och fiender. Allt är gestaltat rakt och enkelt i en kronologisk berättelse.

Den traditionella reportageformen låter läsaren lära känna Elon Musk – så långt det nu går. Genuina mänskliga relationer verkar inte riktigt ingå i Elon Musks universum. Däremot är han något av en social urkraft.

Han satsar allt på storslagna mål inom stolligt tajta tidsramar. Förvånansvärt ofta går det vägen. Kanske behövs människor som Elon Musk för att omvandla vissa idéer till tekniska genombrott i global skala. Men priset är högt. De som inte uppfyller förväntningarna får sparken direkt.

Uppenbarligen har Elon Musk förmågan att inspirera, åtminstone på kort sikt inom specifika projekt. I längden tror jag att få skulle stå ut med en chef som brinner för mänskligheten, och samtidigt är så kall mot enskilda människor.

Elon Musk

Walter Isaacson
Fri tanke

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor