Våra sinnesintryck är hallucinationer

Publicerad

Bild: Mark Ware

Närmare nio miljoner människor har hittills sett en webbföreläsning som den brittiske medvetandeforskaren Anil Seth höll för några år sedan. Hans grundläggande tes är att vi misstar oss om vi tror att våra upplevelser ger en objektiv bild av verkligheten. I stället är de ett slags kontrollerade hallucinationer. 

I sin nya bok Being You utvecklar han temat, och ger samtidigt en bred bild av den senaste forskningen om den till synes eviga frågan om hur det kommer sig att vi har ett medvetande. 

Som levande organismer är vi maskiner specialiserade på att förutsäga världen, enligt Anil Seth. Det gäller såväl den yttre världen som skeenden inuti våra egna kroppar. Nervsystemet pepprar hela tiden sin omgivning med antaganden. De antaganden som inte går på tvärs med inkommande sinnesdata blir kvar som vår upplevda verklighet.

Åtskilliga forskare och filosofer har varit inne på liknande spår. Behållningen av att läsa Anil Seths bok är inte främst de radikala idéerna, utan de klarsynta resonemangen. Dessutom är han en god berättare. Författaren blandar hårdkokt neurovetenskap och filosofi med egna erfarenheter av att ta psykedeliska droger och att hänga med bläckfiskar.

Being you

Anil Seth
Penguin Random House

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor