Filosofin är kolossal

Publicerad

Bild: Ian Scott

Hur kokar man ner 3 000 år av filosofiskt tänkande till ett format tillgängligt för vanligt folk? I Filosofins historia gör den brittiske filosofen A.C. Grayling det på drygt 700 sidor, bara aningen mer än det tidigare praktverket i samma genre – landsmannen Bertrand Russells Västerlandets filosofi från 1945. Detta trots att Grayling även tar upp filosofi med ursprung i Indien, Kina, den arabisk-persiska världen och Afrika.

Hemligheten är rakt berättande i kronologisk ordning. Grayling inleder varje epok med en idéhistorisk bakgrund. Sedan följer en kavalkad av tänkare, emellanåt sorterade efter olika fackområden. Var och en presenteras med tillräckligt mycket mänskliga drag för att ge liv åt den efterföljande diskussionen av filosofiska idéer. Men det går undan. Ett svep genom den moderna medvetandefilosofin är slut redan efter dryga tjugo sidor.

Egentligen är det oklokt att sträckläsa boken. Det blir lite som att åka moped genom Louvren i Paris. Epokgörande tankar virvlar förbi för fort för att fastna. Då är det bättre att ta fram den ibland, läsa en bit i lugn och ro och sakta låta sidorna bli skamfilade av understrykningar, anteckningar och hundöron. Det är boken värd.

Filosofins historia

A.C. Grayling
Fri tanke

Välkommen till

Hjärndagen

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 11 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor