Fler noveller som sätter fart på tanken

Publicerad

Bild: Albert L Ortega / Getty images

Visionärer och forskare talar om att skapa ett gränssnitt mellan hjärnan och datorn. Det skulle kunna ge människor helt nya förmågor och fundamentalt ändra vårt sätt att tänka. Intressant nog har en motsvarande förändring redan hänt, om än utan elektronik i hjärnan, nämligen när vi människor uppfann skriftspråket och flyttade en del av vårt minne och vårt tänkande till ett medium utanför huvudet. Det här är observationen som ligger till grund för novellen ”Sanningen i fakta, sanningen i känslor” i novellsamlingen Utandning av Ted Chiang.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Ted Chiangs första novellsamling Berättelser om ditt liv gavs ut på svenska i höstas, och jag kallade det för en kulturgärning. Nu finns alltså hans andra samling tillgänglig i översättning. Ted Chiang är en sparsmakad författare som bara skriver i det korta formatet, och hans samlade produktion är inte särskilt omfattande. Hans noveller är välpolerade pärlor som var och en drar en tanke eller idé till sin spets. Titelnovellen, ”Utandning”, är till exempel en meditation över termodynamikens andra lag – och samtidigt en sorts detektivgåta där läsaren får upptäcka en oväntad värld tillsammans med huvudpersonen.

Utandning

Ted Chiang
Fri Tanke

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor