Människan är inte separat från naturen

Om vi tror att vi kan forma livet på jorden efter vår vilja kommer vi att förlora, menar biologen Rob Dunn.

Publicerad

Bild: Privat

Vår civilisation har haft stora framgångar med att kontrollera naturen. Det ligger då nära till hands att tänka på människan som något separat från naturen. Detta måste vi sluta med, anser biologen Rob Dunn. Hans bok A natural history of the future är ett kraftfullt argument för att det är vår egen överlevnad som civilisation – kanske rent av som art – som står på spel. Om vi tror att vi kan forma livet på jorden efter vår vilja, då kommer vi att förlora. Om vi i stället lär oss att jobba med livets inbyggda lagar, då kommer vi att klara oss mycket bättre.

Till att börja med vill Rob Dunn skifta läsarens perspektiv från de varelser som liknar oss och de miljöer vi gillar, och se att livet på jorden till största delen består av mikroorganismer och insekter. Sedan tar han med läsaren på en tur genom en rad exempel och forskningsresultat, som visar dels hur beroende vi är av att andra organismer fungerar, och dels hur de miljöer vi konstruerar omkring oss ger förutsägbar respons från livet omkring oss.

Rob Dunn diskuterar många företeelser som borde vara bekanta, som antibiotikaresistens och organismer som blir resistenta mot bekämpningsmedel i jordbruket. Han tar också upp kanske mindre kända fenomen, som vilka effekter stadslandskap har på livet. Alltihop kopplas ihop så att sammanhangen blir begripliga. Även den läsare som teoretiskt redan vet att människan är en del av naturen kommer antagligen att kunna se det mer konkret efter att ha tagit del av den här boken.

A natural history of the future

Rob Dunn
Basic Books

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor