Djuphavsbrytning stressar manet

Publicerad

Periphylla periphylla.
Bild: Vanessa Stenvers

Den karismatiska hjälmmaneten Periphylla periphylla trivs bäst på flera hundra meters djup. I en studie, publicerad i Nature Communications, har forskare undersökt hur den färgglada maneten reagerar på stressfaktorer i form av ökad havsvattentemperatur och simulerade sedimentplymer från djuphavsgruvbrytning. Särskilt sedimentet utlöste akuta stressreaktioner.

Om maneten är representativ för andra djuphavsorganismer riskerar planerad exploatering av havsbottnen att avsevärt försämra den biologiska mångfalden, skriver forskarna.

I december 2023 meddelade fyra norska partier att de kommit överens om att tillåta djuphavsgruvbrytning och i januari klubbades beslutet i Stortinget. Norge blir därmed det första landet i världen att öppna för gruvbrytning på havsbotten.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor