Därför lyckas de sociala spelarna bäst i Minecraft

Spelare som har störst framgång i Minecraft är inte bara kreativa och uppfinningsrika – de är också bra på att läsa av andra.

Publicerad

Även om föräldrar och lärare ser på spelet som ett verktyg för lärande är det viktigt att komma ihåg att barn främst spelar Minecraft för underhållning, menar forskaren Kenneth Pettersen.
Bild: Minecraft

Kreativt läge och överlevnadsläge – det är de två spellägen du kan välja i Minecraft. Spelet går ut på att hitta och bryta material som kan byggas ihop till verktyg och byggnader.

I det kreativa läget finns det knappt några hinder och alla resurser är tillgängliga. I överlevnadsläget måste du lista ut saker själv – samtidigt som du kan drunkna, svälta och bli dödad av zombier. Det senare kräver alltså kreativitet, uppfinningsrikedom – och förmågan att undvika blodtörstiga levande döda.

Nu visar ny forskning att det också kräver sociala färdigheter. Studien från Max Planck-institutet i Tyskland publicerades nyligen i tidskriften Nature Communications.

Viktigt att kunna anpassa sig i Minecraft

”Det viktigaste för att lyckas i Minecraft är förmågan att anpassa sig”, skriver forskarna från Max Planck-institutet i ett pressmeddelande.

Det här är Minecraft

  • Minecraft är ett datorspel där spelare ska samla olika delar som sedan kan sättas ihop till byggnader eller verktyg.
  • Detta gör spelarna genom att gräva eller hugga sten, jord, trä och andra material – och använda dem för att bygga saker.
  • Som spelare befinner man sig i en stor och öppen 3D-värld med monster och en mängd olika djur som kan slaktas för resurser som ull, läder och spindelnät.

Forskarna har använt Minecraft för att förstå hur spelare förändrar sitt beteende när fler spelare är inblandade. Mycket i spelet handlar om att hitta saker och spelarna ställs ständigt inför ett val: ska man följa sina egna instinkter och leta ensam, eller ska man följa de spelare som redan har hittat något? De som var bäst på att anpassa sig presterade bäst i spelet och forskarna tror att spelare lär sig sociala färdigheter på detta sätt.

Så funkar Minecraft

I studien styrde spelarna varsin avatar i Minecraft som letar efter resurser genom att förstöra olika block. På det sättet samlar de på sig resurser för att bygga olika saker i spelet. Varje spelare försöker få ut det mesta av resurserna. När någon hittar bra material, som diamanter eller järn, blir detta synligt för de andra spelarna genom att en blå stråle skjuts upp i luften – vilket signalerar att det finns mer av det materialet att hitta på den platsen.

Deltagarna spelade antingen ensamma eller i grupp. De testades i två olika miljöer: en där resurser fanns i kluster där information spelarna emellan var användbar, och en där resurserna var slumpmässigt utspridda och informationsspridning inte var till någon hjälp. Spelarna var därför tvungna att hitta balansen mellan att inhämta informationen från andra och att hitta resurser själva.

– Att man lär sig saker i Minecraft är inte förvånande, säger Kenneth Pettersen, forskare vid institutionen för lärarutbildning och skolforskning vid Universitetet i Oslo.

Minecraft – ensamt spel i pojkrummet?

Kenneth Pettersen menar att spelets enkla design påminner om saker barn brukar leka med fysiskt, som byggklossar och lego.

Kenneth Pettersen
Kenneth Pettersen vid Universitetet i Oslo.
Bild: Universitetet i Oslo

– Minecraft är ett datorspel som många föräldrar och lärare är mer benägna att inse lärpotentialen i. Samtidigt är det viktigt att påpeka att detta inte är något barn leker för att lära sig. De spelar det främst för underhållning.

Kenneth Pettersen säger att datorspel ofta framställs som en ensam aktivitet i pojkrummet.

– Därför är det intressant att se hur deltagarna i studien, som är vuxna, orienterar sig socialt i spelet genom att observera andras beteende och kopiera bra strategier. Men om det här är något de tar med sig kan man bara gissa, säger Kenneth Pettersen.

Minecraft – ett socialt spel

– Det råder föga tvivel om att Minecraft kan vara socialt, säger Kristine Jørgensen, professor vid institutionen för informations- och mediestudier vid Universitetet i Bergen.

Hon pekar på att det till exempel bildas grupper på nätet där man diskuterar strategier, delar med sig av sina upplevelser och visar upp det man har byggt.

– Minecraft är nästan en institution inom spelvärlden i dag, säger Kristine Jørgensen.

Även om det började som ett rent underhållningsspel har utvecklaren också skapat en version som används i skolor.

– Denna flexibilitet är förmodligen en viktig del av varför det är så populärt.

Påverkan bortom den virtuella världen

I sin forskning har Kenneth Pettersen särskilt intresserat sig för hur datorspel påverkar barns lek utanför spelvärlden. Han menar att vi fortfarande pratar om datorspel som något som är begränsat till spelkonsolen.

– För de barn jag har observerat är situationen annorlunda. Att spela spelet är bara början på spelet, säger Kenneth Pettersen.

Till exempel kunde barn gå från att samla stjärnor och regnbågar i datorspelet till att samla kottar och löv ute i skogen.

Det finns en växande efterfrågan på mer forskning om datorspel. Men Kenneth Pettersen är inte säker på att ny forskning kommer att kunna svara på det föräldrar frågar sig: Är Minecraft och andra datorspel bra för våra barn?

– Forskning, som denna studie, kan hjälpa oss att förstå möjligheterna och utmaningarna med användning. Men i slutändan är det här värdefrågor som varje enskild förälder måste ta ställning till tillsammans med sina barn, säger Kenneth Pettersen.

Marte Dælen är journalist vid forskning.no som den här artikeln har översatts ifrån. Läs originaltexten här.  

Sammanfattning av studien om Minecraft som socialt lärande

  • Forskarna använde videospelet Minecraft för att studera sociala inlärningsprocesser i en dynamisk och realistisk miljö.
  • Studien visar att anpassningsförmåga, det vill säga växlingen mellan individuellt och socialt lärande, är avgörande för framgång.
  • Genom att använda en ny datorbaserad metod för att samla in synfältsdata kunde individuella och sociala inlärningsstrategier modelleras och förutsägas exakt.
  • Resultaten täpper till en lucka i forskningen och visar att människor dynamiskt anpassar inlärningsstrategier – en viktig faktor för att utforma lärmiljöer och informationsspridning i sociala grupper.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor