Europas ovanligaste orkidé

Forskare har detaljstuderat orkidébestånden på Azorerna. Studierna visar att det som man tidigare antagit vara en orkidéart, i själva verket är tre arter. En av dessa arter har nu korats till Europas mest sällsynta orkidé.

Publicerad
Orkidén Platanthera azorica tillhör nattviolssläktet och är extremt sällsynt.
Bild: Richard Bateman

Azorerna består av nio små öar som ligger mitt i Atlanten. Engelska och portugisiska forskare har nu detaljstuderat övärldens orkidéflora. Studierna visar att en art som tidigare betraktats som förhållandevis vanlig på öarna, i själva verket är extremt ovanlig. Arten – som heter Platanthera azorica och tillhör släktet nattvioler ­– växer endast på en isolerad bergskam på ön São Jorge.  De övriga blombestånden består av två andra arter av släktet nattvioler, som tidigare felaktigt beskrivits som P. azorica.

De tre orkidéarterna finns endast på Azorerna. Forskarna tror att samtliga arter härstammar från ett fåtal frön av nattviolen – P. bifolia – som spreds från Sydeuropa till Azorerna med havsvindarna.

De nya rönen, som publicerades i tidskiften PeerJ, visar att det finns skäl att omvärdera hotbilden mot Azorernas orkidéer: det finns uppenbarligen fler arter än vad man tidigare antagit, men också färre individer av de olika arterna, vilket gör dem sårbara.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor