Facebook avslöjar om din kärlek kommer att hålla

Var din partner befinner sig i ditt nätverk förutsäger relationens chanser.

Publicerad
På den här kartan över alla dina Facebook-vänner befinner sig den som har kontot i mitten och hens partner halvvägs till centrum strax före "klockan sju".
Bild: overstated.net

Har du ett förhållande utan att visa det på Facebook? Chansen är stor att det ändå går att lista ut vem din partner är genom att titta riktigt noga på din vänlista. Samma metod kan också förutsäga slutet på ditt på förhållande. Genom att kartlägga 1,3 miljoner användares vänlistor har amerikanska forskare i datorvetenskap vid Cornell University utvecklat en algoritm som kan peka ut din kärlekspartner bland alla dina vänner.

Sju gånger av tio lyckades forskarnas system peka ut vem partnern var, utan att först titta på relationsstatusen. Gott så. Mer oroväckande blir det däremot när man tittar på resterande 30 procent av fallen. Om systemet pekade ut fel person som partner, såg forskarna nämligen en 50 procents ökad risk för att paret inom några månader skulle gå skilda vägar. Eller som det heter på Facebook: Ändra relationsstatus till ”singel”.

Det är inte mängden gemensamma vänner som avslöjar vem som är din partner, utan framför allt spridningen bland vännerna. Medan dina egna vänner samlas i kluster, med kollegerna i en klump och barndomsvännerna i en annan, så är partnern ofta vän med personer från alla dessa sammanhang. Det gör att din partner inte känner alla dina vänner, men väl några från var och en av dina kretsar, vilket skapar en unik och lätt identifierbar plats i ditt sociala nätverk.

Det är när din partner inte har den här spindeln i nätet-positionen i ditt liv som forskarna misslyckats att hitta hen, och ditt förhållande står på avgrundens rand.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor