Här räddas Sveriges enda korallrev – med betong

Nu anläggs världens första konstgjorda rev för kallvattenkoraller i Kosterfjorden och i Väderöfjorden. Forskarna sätter sitt hopp till 600 kilo tunga betongfundament.

Publicerad

De stjärnformade revfundamenten har utformats efter den kräsna ögonkorallen. I dag finns endast ett levande korallrev vid Väderöarna och några få kolonier vid Säckenrevet. De konstgjorda reven ska placeras på sex rev i Kosterfjorden och Väderöfjorden.
Bild: Sara Mac Key

Det ser ut som en julgransfot eller som en sexarmad sjöstjärna. I flera månader har 132 betongfundament gjutits och transporterats till västkusten. Nu ska de sänkas ner i havet och tjänstgöra som korallrev.

I dag återstår nästan bara korallgrus av Sveriges gamla korallrev efter åratal av bottentrålning, men det ska det bli ändring på. Susanna Strömberg som är forskare vid Göteborgs universitet berättar att de korallarver som spolas till Kosterfjorden och Väderöfjorden från oljeplattformar i Nordsjön letar efter hårda och komplexa ytor att sätta sig på.

– De sniffar runt som blodhundar innan de hittar en lämplig plats. Vi har jobbat länge med att ta fram strukturer som de gillar och jag kommer inte att kunna slappna av förrän alltihop är klart, säger Susanna Strömberg.

Konstgjorda rev ska gynna artrikedomen

Varje betongfundament väger 600 kilo. Alla ser dock inte ut som julgransfötter. Ytterligare 28 rev har 3D-printats i en mer organisk form och tanken är att testa vad som bäst lockar den kräsna ögonkorallen. Samtliga konstgjorda rev har också utrustats med gott om håligheter där trollhumrar och fisk kan hitta gömställen och lekplatser.

– Vi räknar med att det kan ta fem år innan vi ser koraller på fundamenten, men andra arter lär börja använda reven direkt. Det är också fiskeförbud på samtliga sex områden där vi ska placera ut rev, säger Susanna Strömberg.

Av klimatskäl innehåller betongen inte bara cement. På toppen sitter lavaliknande klumpar av kalkrik slagg – en restprodukt från metallindustrin – som korallerna visat sig vara extra förtjusta i. Betongen innehåller bland annat också kisel.

Reven placeras på cirka 100 meters djup och målet är att de ska vara på plats under juni månad. Den första uppföljningen görs i höst.

Ögonkorall

Korallrev beskrivs ibland som havens regnskogar och kallvattenrev är lika artrika som tropiska rev. Drygt 1 300 arter har hittats i anslutning till rev av ögonkorall, Lophelia pertusa.

Sveriges enda korallrev restaureras med hjälp av konstgjorda revstrukturer. Det är endast Kosterfjorden och Väderöfjorden som har rätt förutsättningar för korallerna att klara sig, eftersom det är tillräckligt djupt med hög salthalt och hög strömningshastighet.

Projektet har en budget på 32 miljoner kronor och pågår till och med 2025. Det finansieras huvudsakligen av EU:s Life-fond, men också av Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Västra Götaland samt Göteborgs universitet.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor