Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Klimatförändringar förvärrar pollenallergi

Framtidens gräspollensäsonger kan bli besvärligare än vad de är i dag, enligt en ny studie. Anledningen? Mer koldioxid i atmosfären.

Publicerad

Mer koldioxid i luften gör växterna mer aktiva, vilket i sin tur ökar pollenproduktionen.
Bild: Getty images

Tekniken för att göra dagliga pollenprognoser har sett ungefär likadan ut ända sedan andra världskriget. Runt om i världen gillras pollenfällor där pollenpartiklarna fastnar på en klistrig tejp. Fångsten detaljstuderas i mikroskop och resulterar i en siffra som anger den dagliga pollenhalten.

Ett internationellt forskarlag, som inriktat sig på gräspollen, har nu för första gången utvecklat en metod för att förutspå kommande pollensäsonger. Därmed blir det lättare för en allergiker att planera semestern och lättare för apoteken att beräkna ungefär hur mycket medicin som kommer att gå åt under nästa års pollensäsong. Metoden går ut på att studera data som regn, temperatur och gräspollenkoncentrationer från tidigare år.

Forskarna har också blickat riktigt långt fram och tagit hänsyn till framtidens klimat.

Påverkar människors hälsa

Beräkningarna baseras på en klimatmodell från IPCC där koldioxidnivåerna i atmosfären fördubblas till nästa sekelskifte. Blir det så får det stora konsekvenser för gräspollenallergiker. Mer koldioxid i luften gör växterna mer aktiva, vilket i sin tur ökar pollenproduktionen. Det framgår av en studie som är publicerad i tidskriften Science Advances.

– I ett framtida scenario kan mängden pollenpartiklar i luften öka med 60 procent. Det påverkar människors hälsa, och tanken är att hjälpa både allergiker och sjukvården att förbereda sig, säger Georgina Brennan, som är en av artikelförfattarna och ingår i det internationella forskarlaget.

Många mysterier återstår

Georgina Brennan är själv gräspollenallergiker och specialiserad på att studera pollenpartiklarnas dna. Hon arbetade med studien under sin tid som postdoktor på Lunds universitet, men helt enkelt var det inte. Faktum är att just gräspollen är svårt att artbestämma med blotta ögat. Forskarna vet fortfarande inte vilken sorts gräspollen som ger störst besvär för allergiker.

– Det är en ganska hemlig värld och vi letar fortfarande efter viktiga nycklar. Varför producerar vissa gräsarter mer allergipollen än andra, när de delar samma allergen? Det hoppas vi också på att ta reda på framöver.

Ungefär vart femte svensk beräknas lida av pollenallergi. På våren är björkpollen vanligast och på sommaren är det gräspollen som orsakar mest besvär. Dagliga pollenprognoser finns här.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor