Misstro mot medierna när det handlar om invandring

Merparten svenskar litar inte på medierna vad gäller rapporteringen kring invandringen, enligt en ny rapport. 

Publicerad

Förtroendet för journalistiken i Sverige är generellt relativt stabilt. Men om man bryter ner detta på ämnen så ser man tydliga skillnader. Störst är förtroendet för rapporteringen om sjukvård, och lägst när det gäller rapportering kring invandring. Det framgår av den nya rapporten Misstron mot medierna, som bygger på data från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

33 procent uppger att de har ganska eller mycket litet förtroende för mediernas nyhetsrapportering om invandring, vilket är fler än de som rapporterar ganska eller mycket stort förtroende.

Liknande frågor har även undersökts tidigare vid SOM-institutet. Till exempel 2012 höll 64 procent med om påståendet att ”svenska medier berättar inte sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring”. År 2015 höll 54 procent med om påståendet.

Störst förtroende för medierna i detta sammanhang har miljöpartister, och minst har sverigedemokrater.

– Men detta är mycket mer än ett SD-fenomen, sade Torbjörn von Krogh, journalist och forskare knuten till Mittuniversitetet, på seminariet vid Institutet för mediestudier där rapporten presenterades.

– Rent procentuellt handlar ju detta om betydligt större grupper än de som uppger att de sympatiserar med SD i opinionsundersökningar.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor