Regeringen ska utreda systemet för etikprövning

Efter den massiva kritiken mot etikprövningssystemet meddelar regeringen att man tillsätter en utredning för att förändra det.

Publicerad
Mats Persson i halvfigur

– Offentlig sektor har en dokumentationssjuka och etikprövningen är en del i detta, säger utbildningsminister Mats Persson.
Bild: Oskar Omne

– Det är viktigt att forskarnas tid inte äts upp av onödig administration och att de har frihet att ställa de vetenskapliga frågor som man vill ställa, sa utbildningsminister Mats Persson (L) vid en pressträff 17 maj.

Bakgrunden till pressträffen är bland annat det öppna brev som 2 500 forskare, främst inom samhällsvetenskap och humaniora, skickat till riksdagens ledamöter med krav på en förändring av etikprövningssystemet.

– Det är unikt och vi välkomnar debatten. Det är bra att forskare reagerar, sa Mats Persson.

Skyldighet att åtalsanmäla

Han vill återkomma med exakt vilka direktiv utredningen ska få, men aviserar att det bland annat handlar om att se till att forskare inte ska riskera åtal för att de bedriver forskning. I dag har Önep, Överklagandenämnden för etikprövning, en skyldighet att åtalsanmäla vid misstanke om brott mot etikprövningslagen. Myndigheten har själv begärt att åtalsskyldigheten ska tas bort.

Den andra delen handlar om en förenkling av systemet och om eventuella undantag från kravet från etikprövning. 

– Forskare uppfattar systemet som krångligt och tidskrävande. Offentlig sektor har en dokumentationssjuka och etikprövningen är en del i detta. Systemet behöver reformeras, sa Mats Persson.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor