Suicidrisken minskar med litium

Risken för självmord eller självmordsförsök minskar med 14 procent för patienter med bipolär sjukdom under de perioder som de tar litium.

Publicerad

I Sydamerikas saltöknar finns enorma litiumreserver som kan utvinnas direkt ur salta källor och saltavlagringar.
Bild: Istockphoto

Forskare vid Karolinska institutet och Göteborgs universitet har jämfört registerdata för drygt 51 000 patienter med bipolär sjukdom i Sverige under åren 2005–2013. Under perioden skedde cirka 10 600 självmord eller självmordsförsök inom gruppen. Forskarna har analyserats hur många av dessa händelser som inträffade under de perioder som patienterna tog valproinsyra eller ingen medicin, respektive litium eller ingen medicin, för sin bibolaritet.

Bland dem som fått läkemedlet valproinsyra, som är det vanligaste alternativet till litium vid bipolär sjukdom, fanns ingen minskning av självmord eller självmordsförsök under de perioder som patienterna tog sin medicin jämfört med när de inte tog den.

Bland de patienter som tog litium kunde forskarna däremot se en minskning av självmord eller självmordsförsök med 14 procent under de perioder de tog litium jämfört med när de inte tog medicinen.

Forskarna påpekar att förskrivningen av litium minskar i Sverige och att de här resultaten bör få betydelse för hur läkare ordinerar medicin. ”Litium borde övervägas för patienter med bipolär sjukdom med självmordsrisk”, skriver de i studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The American Journal of Psychiatry.

Den här artiklen har uppdaterats 28 augusti 2017.

F&F söker en redaktör

Jobba på Forskning & Framsteg

Vi söker en redaktör för Tiktok, Youtube och Instagram.

Läs mer här!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor