Sverige ska börja tillverka organiska solceller

Supertunna, mjuka och genomskinliga – organiska solceller har en rad egenskaper som öppnar för helt nya användningsområden. Snart påbörjas försök med storskalig tillverkning i Sverige.

 

Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet har fått ekonomiskt stöd av Energimyndigheten för att utveckla metoder för massproduktion av organiska solceller. Solcellerna ska tillverkas med en maskin som påminner om en tryckpress. Slutprodukten blir en supertunn solcellsfilm på rulle med en rad olika användningsområden.

 

– Man skulle kunna klä in hela husfasader med solcellsfilm och formbarheten medför att man även kan tillverka markiser och persienner av dem. Dessutom kan man sätta dem direkt på fönstren, eftersom de är transparenta, säger professor Olle Inganäs som leder projektet vid Linköpings universitet.

 

Organiska solceller består till stor del av organiska polymerer, det vill säga plaster, vilket gör dem billiga och miljövänliga.

 

– Den organiska solcellsfilmen innehåller mindre metall per ytenhet än vad en chipspåse gör, säger Olle Inganäs.

 

I jämförelse med konventionella kiselsolceller har de organiska solcellerna kortare livslängd och en lägre verkningsgrad. Men under vissa omständigheter är de väldigt effektiva. Konventionella solceller tappar effekt vid höga temperaturer. Men för de organiska solcellerna råder det omvända förhållandet. Dessutom är de förhållandevis effektiva vid svagt ljus.

 

Olle Inganäs drömmer om att kunna ladda batterierna i segelbåten med hjälp av solceller integrerade i seglen. Men det egentliga målet med forskningen är att skapa förutsättningar för elproduktion i länder som saknar ett fungerade elnät. Här skulle billiga solceller som går att rulla ut göra verklig nytta.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor