Videokonferenser ger stora klimatvinster

Den energi som förbrukas under en vanlig konferens orsakar kraftiga utsläpp av växthusgaser. Men den pågående pandemin flyttar konferenserna till nätet och det ger stora klimatvinster, som dock kan göras ännu större.

Publicerad
En digital konferens sparar stora mängder energi och om man kan klara sig utan gallery view, när allas ansikten visas, minskar energiförbrukningen ytterligare. 
Bild: Getty images

Organisationen Air miners är en plattform för forskare och företag som arbetar med CCS-teknik (carbon, capture and storage) det vill säga, de utvecklar system för att fånga in och lagra koldioxid från atmosfären.

Organisationen höll nyligen en digital konferens med närmare 200 deltagare. I en artikel i International journal of environmental studies presenterar en av organisatörerna en redogörelse för miljövinsterna som följde av att hålla konferensen online.

– Vi ville att detta skulle bli världens första koldioxidnegativa konferens. Jag tog på mig ansvaret att beräkna hur stora utsläpp konferensen orsakade och att hitta ett CCS-företag som kunde fånga in koldioxid åt oss, berättar Grant Faber, forskningsassistent vid Global CO2 Initiative, University of Michigan i USA, och den som har utfört studien.

Klimatnegativ konferens

Enligt Grant Fabers beräkningar genererade den digitala konferensen koldioxidutsläpp motsvarande 1,3 ton. Air miners, som anordnade konferensen, anlitade ett CCS-företag som heter Climeworks och betalade dem för att ta upp den dubbla mängden koldioxid från atmosfären, så att konferensen blev koldioxidnegativ.

Grant Faber menar att enbart flygresorna som hade krävts för att genomföra en vanlig konferens hade orsakat närmare 70 gånger större koldioxidutsläpp än de totala utsläppen från den digitala konferensen. Trots det blev forskaren förvånad över den digitala konferensens klimatavtryck.

– Vi glömmer ofta att internet förbrukar stora mängder energi och även råmaterial.

Det var framför allt strömningstjänster som slukade el, de användes både vid planeringen av den digitala konferensen och under själva konferensen. Ungefär 80 procent av koldioxidutsläppen uppstod till följd av dessa tjänster. Beräkningarna är baserade på den genomsnittliga mängd koldioxid som släpps ut av USA:s energisektor vid framställning av elektricitet.

– På sikt kommer skiftet mot förnybara energikällor och cirkulära ekonomier bidra till att minska dessa miljökostnader. Men det finns också saker som företag och privatpersoner kan göra redan nu för att minska utsläppen från digitala tjänster.

En person som deltar i en digital konferens kan exempelvis minska sin elförbrukning genom att välja bort gallery view och stänga av HD-videokvalitet. Leverantörer av streamingtjänster kan förbättra sin mjukvara så att bithastigheten kan sänkas, med bibehållen bild– och ljudkvalitet, menar Grant Faber.

 

 

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor