WWF drar tillbaka kontroversiell visent-studie

Forskning & Framsteg kunde visa att nyheten om visenternas undergörande verkan på klimatet var falsk.

Publicerad

Forskning & Framsteg kunde avslöja att siffrorna som forskarna i The Guardian hänvisade till var osannolika.

Läs artikeln på engelska: WWF withdraws controversial bison study

Brittiska The Guardian rapporterade att en flock på 170 visenter i Rumänien bidrar till att binda lika mycket koldioxid i marken som årligen släpps ut från 1,88 miljoner bensindrivna bilar. Kalkylen bygger på en rapport bekostad av Världsnaturfonden (WWF) i Nederländerna. 

Experter som F&F låtit granska rapporten var mycket kritiska till beräkningarna. Och nu tar WWF i Nederländerna avstånd från sin egen rapport. I ett mejl till F&F skriver organisationens presschef Nadine Kooijman:

”Jag är hemskt ledsen men jag måste meddela att nyheterna om bisonprojektet har dragits tillbaka för tillfället på grund av felaktiga beräkningar. Om det är möjligt att avbryta publiceringen av artikeln vore det bra. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär och tveka inte att kontakta oss med frågor.”

Under ett telefonsamtal har hon inga svar på frågan om varför Världsnaturfonden i Nederländerna kablade ut uppseendeväckande resultat till världspressen utan att först skicka dem till en vetenskaplig tidskrift för sedvanlig granskning, så kallad peer review. Hon medger att en sådan granskning kunde ha stoppat spridningen av felaktiga resultat.

– Vi beklagar det som har hänt, säger Nadine Kooijman.

– Det vi behöver göra nu är att gå igenom alla data steg för steg för att ta reda på hur det här kunde hända, och vad vi ska göra för att det inte ska hända igen.

Efter att felaktigheterna uppdagats har The Guardian redigerat sin artikel.

Texten uppdaterades senast kl. 14.35 den 16 maj 2024.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor