Annons

Ledare: Framtidens flygplan

Hundra år efter det första aeroplanet är det dags för en ny generation flygmaskiner. I den industriella kraftmätningen mellan Europa och USA försöker nu EU rycka åt sig initiativet genom flygplan som är större och roligare att färdas i. Till skillnad från de amerikanska plan som planeras kommer dock de europeiska inte att vara så mycket snabbare än i dag. Läs i detta nummers Tema om de strategiska överväganden som styr de närmaste årens utveckling av nya flygplan. En intressant följd av de tekniska framstegen är för övrigt att det har blivit säkrare att flyga - och även att störta. Av de passagerare som var inblandade i fjolårets knappt 100 haverier överlevde hela 75 procent!

Offer för växthuseffekten?

Bland flera andra angelägna artiklar i detta nummer vill jag särskilt peka på den om koralldöden. Efter många års forskning och debatt om växthuseffekten har vi här möjligen det första ekosystem som i stor skala har drabbats av jordytans pågående uppvärmning.

Brand på redaktionen

Jag hoppas att detta nummer av Forskning & Framsteg når er läsare som planerat, dvs strax före midsommar. Om så inte skulle vara fallet beror det på att redaktionen eldhärjades mitt i produktionen. Det lösöre och material som inte brann upp har fraktats bort för sot- och rökluktssanering. Vi har hyrt tillfälliga lokaler där vi räknar med att bli kvar till efter sommaren, då vår redaktion på Gamla Brogatan har byggts upp igen. Vi sänder en tacksamhetens tanke till Brandförsvaret i Stockholm som lyckades släcka elden bara några minuter innan lokalen var helt övertänd, vilket gjorde att ovärderligt material kunde räddas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

miljöpartiets webbplats står det att flygg förstärker växthuseffekten. Ni skriver om "framtidens flygplan" som är stor och snabb och ni säger inte ett ord om avgaser ifrån flygtrafiken, .... och på samma sida skriver ni om koralldöden på grund av växthuseffekten...???Har ni ett miljövänligt framtidsflyggplan?MVHnyfikenZuzanna

Hej Zuzanna,Roligt att du hittat till vårt gamla tema om framtidens flyg. Om du bläddrar runt bland artiklarna där märker du att vi skriver om både om flygets miljöpåverkan och om framtida miljövänliga flygplan.

Lägg till kommentar