Första flygningen i Sverige

FÖR 100 ÅR SEDAN.
Publicerad
Första flygplanet i Sverige. Premiärturen skedde på Gärdet i nordöstra Stockholm.

Klockan fyra på morgonen den 29 juli 1909 lyfte den första flygmaskinen i Sverige. Piloten Georges Legagneux var från Frankrike, liksom flygplanet av typen Voisin.

Starten skedde från A1:s kasernområde på Valhallavägen i Stockholm, den plats där Militärhögskolan senare kom att ligga. Enda ögonvittnena var handräckningsmanskapet från regementet samt några ”berusade skådespelare och grosshandlare på väg hem från krogen”, som det stod i en samtida morgontidning.

Efter den första flygningen drogs planet tillbaka till utgångspunkten och en andra flygning gjordes på ansenliga tio meters höjd. Landningen skedde ungefär där Kaknästornet nu ligger. Sträckan var två och en halv kilometer och avverkades på drygt två minuter.

Den första officiella flygningen i Sverige genomfördes sedan på kvällen den 2 augusti i närvaro av bland andra kung Gustav V och en stor publik.

100-årsminnet av flygningen uppmärksammas med ett öppet föredrag den 26 augusti kl. 18 på Tekniska museet i Stockholm. Dagen därpå öppnar museet en utställning om bedriften.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor