Annons

På väg mot malariasäkra myggor

Gentekniskt modifierade stickmyggor smittar mindre.

Malaria dödar uppemot 3 miljoner människor varje år. Smittan överförs av stickmyggor. Nu har forskare vid Case Western Reserve University i USA genmodifierat en myggart som är vanlig i Indien. Finessen med den nya myggan, som beskrivs i tidskriften Nature, är att den är 80 procent sämre på att överföra malariasmitta.

Än så länge har försök bara gjorts på möss, men på sikt kan det bli aktuellt att försöka ersätta de naturligt förekommande myggbestånden med genmodifierade, smittfria myggor. Många hinder återstår dock. En fråga är om de nya myggorna kan föra med sig några okända ekologiska faror, en annan om de kan råka bli bättre på att överföra andra sjukdomar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar