Annons

Lera renar havsvatten från giftalger

Spridning av tunn lervälling gör att algerna sjunker till havsbottnen.

Annons
Utanför Japans och Sydkoreas kuster ställer giftalger till med problem för bl a fisk- och skaldjursodlare. Men där används en enkel metod som håller algerna borta från odlingarna. Stora ekonomiska värden kan på så sätt räddas.

När täta kolonier av alger kommer hotande nära odlingarna sprutas en vätska bestående av vatten och uppslammad lera över algmassorna som flyter i vattnet. Samtidigt som lerpartiklarna klumpar ihop sig och börjar sjunka, fångar de upp alger som följer med och hamnar på bottnen.

I USA där algerna ställer till med liknande problem testas metoden som bäst. Algerna försvinner förvånansvärt bra, rapporterar New York Times. Men innan metoden kan börja användas vill marinbiologerna ta reda på om livet på bottnarna skadas av algerna och leran som lägger sig där.

På den svenska västkusten drabbas musselodlingar regelbundet av giftalger.

- Möjligtvis kan metoden användas lokalt, men gifterna försvinner ju inte ur systemet. Det finns risk för att matfisk som lever vid bottnarna kan få i sig gift och göra människor sjuka, säger Ulf Larsson, systemekolog vid Stockholms universitet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.