Annons

Handelsmän köpte sig gott rykte

Begreppet "dygd" var viktigt i 1600- och 1700-talets retorik, och med köpta hyllningar försökte allt fler uppvisa den goda egenskapen.

Författare: 

Publicerad:

2002-10-01
Tillfällesdikterna var den största och mest spridda litteraturformen under Sveriges stormaktstid. Vid begravningar, bröllop eller högtider skrev poeter verser om hyllningsföremålets förträfflighet. Därför ger dessa dikter i dag information om skiftande normer i samhället.

Janne Lindqvist vid Uppsala universitet visar i sin avhandling Dygdens förvandlingar att handelsmän, som tidigare sågs med skepsis pga deras förmenta girighet, ökade sin status genom att betala för hyllningarna i tillfällespoesin. Man kan säga att den uppåtsträvande och växande borgerligheten via dikterna köpte sig ett gott rykte. HH

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar