Annons

Ledare: Visionerna och verkligheten

Bilintresset är stort i Sverige, i synnerhet bland män. De geografiska avstånden är stora, den ekonomiska tillväxten har gjort det möjligt för de flesta att ha tillgång till bil och i decennier har vi svenskar varit stolta över Saab och Volvo vad gäller både hög kvalitet och framsynt produktutveckling.

Författare: 

Publicerad:

2003-01-01

De fascinerande tekniska genombrott som under årens lopp har utmålats i rader av visioner om framtidens bil har dock oftast kommit på skam. I själva verket går produktutvecklingen inom bilindustrin ganska långsamt, framgår det av detta nummers Tema. Inte för att ingenjörerna och beteendevetarna på bilfabrikerna saknar idéer, utan för att bilköparna är konservativa och för att vi är inlåsta i bilismens infrastruktur. Temat belyser dessa spännande och produktiva motsättningar.

Folkbildning sker ibland i motlut. Vissa nyttiga kunskaper har svårt att tränga ut trots att ansträngningar sker i skolan, i medierna, på museer osv. Sedan finns det andra föreställningar om hur världen fungerar, i bästa fall obevisade och i sämsta fall direkt felaktiga, som i stället sprider sig som en löpeld bland gräsrötterna. En sådan är att vaccination mot mässling skulle orsaka autism. På några få år har andelen tvååringar som vaccineras sjunkit från 97 till 88 procent. Därmed är vi nere på en nivå där det kan uppstå mässlingsepidemier i Sverige, kanske med dödsfall. Låt oss därför hoppas att kunskapen sprider sig om att stora och välgjorda studier nu har visat att vaccinationerna är ofarliga. Vi drar vårt strå till stacken på sidan 28.

För övrigt: Välkomna till Forskning & Framstegs trettioåttonde årgång! Ett spännande kunskapsår väntar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag är en mamma som enligt min egen övertygelse m.m har ett vaccinskadat barn och tycker att det är väldigt olyckligt att det inte sker mer forskning på detta område jag är säker på att det finns en riskgrupp bland oss gräsrötter som tyvärr drabbas av olika biverkningar och en del av oss mer och del mindre (som det är med all medicin så reagrar all inte likadant) det är lite rysk roulett över det svenska vaccination programmet .I andra länder tar dom i alla fall ansvar över vad som sker.

Hej Ann-Chatrin Sundström!Jag är webmaster för tidningen 2000-Talets Vetenskap, se http://2000taletsvetenskap.nuVi har skrivit om detta ty folk har varit i kontakt med oss som också är övertygade om att deras barn fått skador av vacciner.Kanske vi kan skriva om ditt fall om du kontaktar oss. Vi är övertygade om att vacciner kan skada barn.

Hej Lars,din webadress verkar inte fungera. Föesök igen. Jag vill gärna läsa vad ni skrivit om vaccinationsskador.

Lägg till kommentar