Annons

Flyttfåglar missgynnas av varma vintrar

Klimatförändringen påverkar fågelfaunan.

Ekologen Katrin Böhning-Gaese från Mainz i Tyskland har tillsammans med sina medarbetare undersökt både mängden fåglar och artmångfalden över hela Europa. Medan långflyttande fåglar, som svalor och rödstjärtar, har minskat, ökar antalet stannfåglar och de som bara flyttar kortare sträckor.

Om vintern har varit varm har fler stationära eller nästan stationära fåglar överlevt. Då kan det bli ont om föda och flyttfåglarna får svårt att klara sig när de kommer till sina häckningsplatser tidigt om våren. Stannfåglarna har nämligen ätit upp maten. Andra teorier, som förklarar varför vissa fåglar minskar, handlar om att häckningsområden styckas upp av växande samhällen och trafikleder och att fåglarna har ändrat sina flyttrutter.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar