Annons

Nya bilder från Andrées expedition

Nils Strindbergs bilder från Andrées polarexpedition har nu analyserats.

Författare: 

Publicerad:

2003-12-01

År 1896 gav sig tre svenskar, Salomon August Andrée, Nils Strindberg ochKnut Frænkel, i väg mot nordpolen i luftballong. Ingen av dem kom tillbaka.Bilden är sannolikt från den 20 juli 1897, när deltagarna spanade efterland. Närmast är Frænkel med ryggen mot kameran, och en bit bort står enbredbent Andrée.

Tyrone Martinsson vid Högskolan i Skövde har i sin forskning analyserat 93tidigare okända bilder från polarexpeditionen.

- Bilder har länge underordnats texter i forskningen, men jag visar attbilderna är en viktig del av dokumentationen som utfördes underexpeditionen, säger han. De ger dessutom viktig information om livet påisen.

Tyrone Martinsson har med hjälp av en digital bildbehandlingsteknik gjortbilderna tydligare. Hans studie heter Photographic archeology and NilsStrindberg¹s photographs from the Andrée North pole expedition. Bildernafinns att se på Gränna museum.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar