Annons

För 400 år sedan

En supernova inträffade år 1604 i Vintergatan, något som har hänt bara några enstaka gånger under de senaste tusen åren. Den observerades av koreanska och kinesiska astronomer, liksom av Johannes Kepler i Prag. Den syntes i ett år och är känd som Keplers supernova.

För 125 år sedan.

Uppsalakemisten Lars Fredrik Nilson upptäckte grundämnet skandium, och Per Cleve, också han kemiprofessor i Uppsala, upptäckte grundämnena tulium och holmium (det senare hittades oberoende och ungefär samtidigt av två schweizare). Namnen gavs efter Skandinavien, Stockholm och Thule.

För 100 år sedan.

Svenska nationalföreningen mot tuberkulos bildades år 1904. Kampen mot tbc blev framgångsrik i Sverige, men sjukdomen är än i dag ett allvarligt problem i många länder. Föreningen heter numera Hjärt-Lungfonden och bekämpar hjärt-, kärl- och lungsjukdom, vilka i dag svarar för omkring 60 procent av alla dödsfall i Sverige. Jubileet firas passande nog på Alla hjärtans dag den 14 februari.

För 50 år sedan.

Den första lyckade organtransplantationen i världen utfördes år 1954 av den amerikanske läkaren Joseph Murrey. En patient fick en njure från sin enäggstvilling. Eftersom de var genetiskt identiska skedde ingen avstötning.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar