Annons

Sopor blir plast

Plaster framställda av skräp och avfall kan bli framtidens lösning på problemet med växande sopberg.

I takt med att kraven på återvinning blir hårdare, ökar också intresset för biologiskt framställda plaster. Det finns lösningar för olika typer av polymerer med skilda egenskaper. Exempelvis framställs så kallad PHA-plast (polyhydroxyalkanoater), genom att mikroorganismer omvandlar glykos, socker eller syror till polymerer. Flera försök med PHA pågår just nu, och vid Hawaii Natural Energy Institute försöker man utveckla en bioreaktor som bryter ner köksavfall och bildar PHA.

- Det är en intressant väg, men de flesta försök har stupat på att det blir för dyrt med alla reningssteg när man använder mikroorganismer, säger Sigbritt Karlsson. Hon är professor vid Institutionen för fiber- och polymerteknologi, Kungl. Tekniska Högskolan, KTH.

En annan möjlighet är att tillverka polysackarid- eller proteinbaserade plaster.

- Inom ett halvår ska vi ha tagit fram en syretät plastfilm som kan klä in kartong, för användning som exempelvis mjölk- eller juiceförpackning, säger Mikael Gällstedt vid forskningsinstitutet Packforsk.

Hans arbete med ett syrebarriärmaterial påbörjades för fyra år sedan vid KTH. Tanken är att utnyttja avfallsprodukter som det finns ett överskott av. Därför provar man att använda så kallat kitosan från räkskal, men även vassleproteiner och gluten från etanoltillverkning.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar