Annons

Brandskyddad plast skonar miljön

Det går att tillverka plast med brandskydd utan att tillsätta farliga flamskyddsmedel, visar ny rapport från Räddningsverket.

Många av de brandskyddande ämnen som blandas i plast är mycket skadliga för miljön. Så kallade bromerade flamskyddsmedel bryts exempelvis ner mycket långsamt. Ämnena stör hormonbalansen hos däggdjur och påverkar nervsystemet. De har bland annat hittats i fiskar, fåglar och i kvinnors bröstmjölk.

I en ny rapport visar Räddningsverket att det går att tillverka flamsäker plast utan att använda dessa giftiga ämnen. Det handlar om polypropenplast som kan användas i produkter som vatten- och elledningsrör, eluttag, stickkontakter eller höljen till hushållsapparater.

- Det pågår forskning om alternativ, och vi vill som oberoende aktör stödja detta och sätta fart på marknaden, säger Björn Albinson, brandingenjör på Räddningsverket.

I stället för att använda en enda kemikalie, som i ett konventionellt flamskydd, blandas 3-4 olika tillsatser in i plasten. Vissa ämnen hindrar brännbara gaser från att frigöras från den uppvärmda plasten. Andra gör att vatten utsöndras, vilket kyler ner området som värms upp. I metoden blandas även nanometersmå flak av lera in plasten.

Principen kan också användas i vanlig plast som polyeten, möjligen också i polyuretan och polystyren, enligt företaget PP Polymer som har utfört utvecklingsarbetet på uppdrag av Räddningsverket.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar