Annons

Fortsätta jobba ger ökad livskvalitet

Sjukskrivning är inte alltid den bästa lösningen för kvinnor med fibromyalgi.

Personer med fibromyalgi upplever ökad smärtkänslighet, där påverkan som normalt inte gör ont, till exempel tryck eller muskelspänning, ger smärta. I sin doktorsavhandling har arbetsterapeuten Gunilla Liedberg vid Linköpings universitet följt 278 kvinnor med fibromyalgi. Hon fann att de 48 procent som fortsätter arbeta tycker att de har en bättre livssituation än de som är sjukskrivna. Detta trots att de kan uppleva lika hög grad av smärta.

- Min undersökning visar att fibromyalgi inte med automatik behöver betyda sjukskrivning, säger Gunilla Liedberg.

Men för att arbetet ska fungera krävs anpassning av både arbetstid och uppgifter.

- Viktigast är flexibilitet, eftersom smärtorna växlar under dagen och även mellan olika dagar. Många måste också gå ner i arbetstid eftersom de inte orkar lika mycket som förut, säger hon.

I en delstudie fick 16 kvinnor föra dagbok under tre månader. Aktiviteterna kodas i ett datorprogram som skapar kurvor över vad kvinnan gjort under dagen. Tillsammans med terapeuten går kvinnan sedan igenom hur livet ser ut nu och vad hon vill ändra på, och därefter ställer man upp mål. Det kan vara att hinna med en halvtimmes vila på dagen, fysisk aktivitet i form av en promenad eller kanske en stund för sig själv. Efter ytterligare tre månader utvärderar man på samma sätt hur förändringsarbetet har gått.

- Det här är ett bra instrument för att synliggöra vad kvinnorna faktiskt gör. Det har hänt att kvinnor sagt att "jag trodde inte jag gjorde något, men här har jag ju faktiskt orkat med flera aktiviteter", säger Gunilla Liedberg.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Det som jag tycker är viktigt vid misstanke av fibromyalgi är att personen får prata med någon som vet vad det innebär samt att man får hjälp till att anpassa sin arb.situation. För ALLA kan arbeta med något och ALLA borde få göra det åxå och inte ställas utanför samhället sociala nätverk. DET är oerhört viktigt i alla sjukdomstillstånd men kanske viktigast när man har en sådan missförstådd sjukdom som man inte blir klok på ens själv! Hamnar man utanför blir det förutom värken så totalt galet om man dessutom ska slåss för sin existens - det blir så mycket värre! Ingen medicin i världen kan hjälpa när själen gråter om man inte har någon att prata med heller så;
A) prata med någon som vet vad det innebär
B) anpassa arbetssituationen
C) få någon proffesionell att prata med

Hmm..... Svårt att prata med någon som förstår, i alla fall när det gäller F-kassan!! ALLA med fibromyalgi kan faktiskt inte jobba!! Fibromyalgi är en djävulsk sjukdom....

Har sedan -86 en trafikskada som drabbade mig, wiplash blev min sämste vän....följer mig i mina fotspår vart jag än går. Har sedan många år blivit värre. Det gjordes grundliga undersökningar, svaret blev till att börja med fibromyalgi och på blodprover också bechtrewssyndrom.... Fungera både i kroppen dåligt men min hjärna käns som det stänger ner och går på jätte lågt varv...vet inte vart jag ska ta vägen, har inte träffat någon läkare som förstår och kan hjälpa mig...VAD SKA JAG TA MIG TILL, hålle på att tappa hela min personlighet....

Lägg till kommentar