Annons

Apor apar efter för att passa in

Schimpanser litar hellre på gruppens traditioner än på sina egna upptäckter. Det visar en ny studie av kultur bland apor.

- Det är tydligt att anpasslighet inte är något unikt för oss människor, säger Andrew Whiten, psykologiprofessor vid University of St Andrews i Skottland.

Tillsammans med kolleger i USA utbildade han två ledande schimpanshonor från två olika apgrupper i konsten att pilla ut vindruvor ur en specialgjord automat. Honan Ericka fick lära sig att lyfta en krok ovanpå automaten med hjälp av en pinne. Honan Georgia fick i stället lära sig att peta in pinnen i ett hål i automaten. Metoderna fungerar lika bra och ger exakt samma resultat: en saftig vindruva.

Sedan fick Ericka och Georgia återvända till sina respektive grupper, som vardera bestod av 16 apor. De andra aporna tittade storögt på när de nya experterna använde sina nya färdigheter. När de själva fick försöka lyckades nästan alla schimpanser få ut druvor ur automaten. Däremot misslyckades samtliga sex schimpanser i en kontrollgrupp där ingen hade blivit specialutbildad.

En intressant upptäckt var att några schimpanser på egen hand listade ut den metod som ingen annan i gruppen tidigare hade stött på. Det var speciellt tydligt i Erickas grupp, där flera apor petade med pinnen i hålet i stället för att, som experten Ericka, lyfta kroken upptill på automaten. Men med tiden återgick de flesta avvikarna till gruppens dominerande metod, den av Ericka etablerade traditionen.

- Det var ett helt oväntat resultat, säger Andrew Whiten, som beskriver experimentet i tidskriften Nature.

Han såg inga tecken på grupptryck mot avvikarna. Det verkade snarare vara avvikarna själva som försökte smälta in.

Andrew Whiten har kartlagt flera olika lokala sedvänjor hos vilda schimpanser, bland annat när det gäller att knäcka nötter med stenar eller fånga termiter med pinnar. Hans nya experiment visar hur det kan gå till när apor som lär av varandra utvecklar olika traditioner för att hantera ny teknik.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Vetgirig.Jag har sökt på den 101 apan,finns det någon fakta bakom påståendet att om det finns tillräkligt många apor eller människor som lär sig nya beteende eller förståelse i sin utveckling sprids detta till alla andra.Nyfiken var läser jag mer om detta

Lägg till kommentar