Annons

Bokanmälan: Bra om tungt ämne

Boken handlar om överviktsoperationer som snörper åt magsäcken, och ämnet kan först tyckas smalt.

Annons

Publicerad:

2006-07-01

Men författaren är mycket tydlig med att de utvärderingar som medicinsk expertis gjort visar att detta är det enda sättet för gravt överviktiga att gå ner i vikt. Hennes tes är att samhället skulle spara stora pengar på att göra metoden mer tillgänglig, särskilt med tanke på att allt fler svenskar lider av svår övervikt.

Ledarskribenten Hanne Kjöller skriver initierat och driver sin linje med väl underbyggda sakargument. I andra delen av boken blir anslaget mer personligt. Här delar tolv personer med sig av sina erfarenheter av livet före och efter operationen. Inte bara vikten förändras, utan även deras självbild. Som en kvinna konstaterar: "När självkänslan ökar, sjunker toleransnivån. Jag har slutat ta skit!"

Litteraturhänvisningar

Operation: nytt liv

Kjöller, Hanne
Brombergs

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.