Annons

Varför konverterar kvinnorna till islam?

Svenska kvinnor som blir muslimer söker fasta normer och en tydlig kvinnoroll.

Annons

Madeleine Sultán Sjöqvist, religionssociolog vid Uppsala universitet, har skrivit en doktorsavhandling om svenska kvinnor som konverterat till islam. Hon har intervjuat ett femtiotal kvinnor om deras syn på islam och sin konvertering, och resultatet finns att läsa i Vi blev muslimer: Svenska kvinnor berättar.

Män som konverterar till islam tenderar att göra det av intellektuella skäl och dras ofta till sufismen, en mystisk rörelse inom islam. Men vad gäller kvinnorna har okunskapen varit större - tills nu.

1. Varför konverterar kvinnorna till islam?

- Om man frågar dem säger de att de mött Gud eller att änglar har uppenbarat sig eller något liknande. Men frågar du mig som forskare så menar jag att konverteringen är en reaktion på dagens ambivalenta samhälle. I islam får man en fast punkt och tydliga normer, och kvinnorollen är tydlig. Muslimska kvinnor ska lyda sin make, och genom islam kan de komma ifrån vad de menar är en ytlig och utseendefixerad kvinnosyn i dagens samhälle.

De har ofta valt att bli bokstavstroende. Att konvertera till en liberal och sekulär variant av islam är sällan ett rimligt alternativ, och generellt tenderar konvertiter att bli renläriga. Det är ett vanligt psykologiskt fenomen.

2. Vilka kvinnor är det som konverterar?

- De är ofta ensamstående eller skilda. Utbildningsnivån varierar över hela spektret. Ofta har de flyttat till större städer där de kan utöva sin nya religion.

Ibland har de konverterat för att de mött en man som är muslim, och det är också främst den kvinnogruppen som håller kvar vid religionen. Bland dem som säger sig ha mött Gud är det vanligare att man så småningom lämnar islam.

3. Är detta ett ökande fenomen?

- Staten får inte registrera religiös tillhörighet, varför detta är svårt att besvara exakt. Men de som konverterar är långt fler nu än på 1970-talet. Och med tanke på att religion verkar spela allt större roll i dagens samhälle är det troligt att detta är en växande grupp.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

22

Kommentarer

bra

Är själv konvertit och kan säga att jag tycker att det är tvärtom,dom som konverterat innan dom träffat sin man håller kvar vid sin tro,och dom som konverterat av kärlek till en man hoppar av när äktenskapet skiter sej.

Ja, där måste jag nog hålla med dig. De kvinnor jag känner till som lämnat sin muslimska tro är oftast kvinnor som antingen blivit muslimer i väldigt (väldigt) ung ålder (kanske som någon typ av identitetssökande), eller kvinnor som blev muslimer genom möte med muslimska män; och som kanske inte alltid hade de bästa, mest jämlika, äktenskapen.
Sen ställer jag mig väldigt tveksamt emot att män blir muslimer på grund av "intellektuella skäl" medan kvinnor gör det för att något identitetssökande och för att de känner sig vilsna och att detta skulle vara ett mönster - jag känner lika många kvinnor som blivit muslimer genom män eller genom det sätt som man påstår i texten och kvinnor som blivit det helt genom ett spirituellt och intellektuellt sökande - och som just valt att förbli muslimer av samma orsaker.

Jag har inte läst hela avhandlingen men måste säga att jag aldrig mött någon som säger att de har konverterat för att att de vill ha en make att lyda:-) Det verkar inte dr. Madeleine heller ha gjort utan hennes egen slutsats är att det kan vara en anledning...Det stämmer verkligen inte in på mig eller någon av de kvinnliga konvertiter jag träffat under de 17 år jag varit muslim.
En kvinna behöver inte konvertera för att gifta sig med en muslim, det måste dock mannen göra vilket talar för att det är tvärtom, nämligen att kvinnor konverterar av andliga eller intellektuella skäl. Det är förhoppningsvis det skälet männen har också. Oavsett är det dock så att mannen är tvungen om han ska få sin hjärtas dam.. Wa allahu alam..

tyvärr min dotter har konverteras till islam och hon har uttryck sig så " att hon vill lyda en man" när hon gifte sig med sin nuvarande muslimske man. så vi styrker Dr Madeleine I SINA SLUTSATSER. jag skulle lägga till isf att inttellektuella kvinnor i stor sträck konverteras mera än andra och speciell när de är som mest sårbara, t ex, när ngn har dött i familjen eller stora kriseruppstår. och för det mesta är mannen en avgörande roll om varför kvinnan konverteras överhuvudtaget. det sorliga i detta är att de har svår att lämna "sektet" eftersom de fylls ständigt med ångest och stress för att kunna utöva "minder kontrol" på dem stackars. när de lämnat detta har de förlorat flera år av sitt liv därinne tyvär. Wa allahu alam.

Assalamo Alaikom...

det här är ju ren LÖGN.
vadå att islamkonvertiterna alltid svarar att "de mött Gud eller att änglar har uppenbarat sig" "eller något liknande"??!?!
hon kanske kan lura ickemuslimer, men ingen muslim skulle gå på det där.
det finns ingen enda islam-konvertit som skulle sagt så där, isåfall om det hänt i något sällsynt enstaka fall så är det ingen riktig muslim. utan bara någon som ljuger och inte vet något om Islam.
ingen människa kan möta Gud eller ens en ängel. det motsäger Islam.

alla som konverterar blir det för att de tror på Gud och tror på att Islam är Guds ENDA sanna religion.

ville bara få det sagt!

däremot så har man tusentals gånger hört dessa "mött Gud" "mött en ängel"-historier från KRISTNA...

kontakta mig om ni har några frågor: muslimah1@live.se

// Aaliyah,19 år (islam-konvertit)

och vill tillägga, att om en person konverterar för någon annan än ALLAHs skull, så blir man inte muslim.

man blir/är inte muslim om man inte tror på ALLAH endast och att profet Muhammad (frid vare över honom) är Allahs sista sändebud,
så blir/är man INTE muslim.

Gud ser&hör ALLT och vet vad som finns i våra hjärtan.

Syster, änglar kan uppenbara sig för människor, var inte så absolut i det du skriver..
Allahu Akbar

Bismillahi rahmani rahim. Tack för att du är intresserad av min religion. Det du har kommit fram som forskare kan vara sant, men det är bara skalet - något ytligt. Dyker du ner djupare så kommer du att se att det finns en annan bit - kärnan. Allt handlar inte bara om det här livet. Islam handlar om tro. Den enda sanna tron. Qul howa allahu ahad, allahu samad, lam yalid wa lam yuled wa lam yakulahu koffoan ahad. Säg: Allah är en - unik. Allah är odelbar. Han har inte fött, och är heller ej född och ingenting liknar vid Honom. Det är det islam är - enkelt. När en människa får veta detta, och vill bli guidad, så kommer hon eller han att acceptera islam. Så enkelt är det. Inget annat. Inte för sin makes eller makas skull, inte för sin pappas skull, inte för att hon funnit Gud eller änglarna, inte för att hon förstår livet, utan för att hon äntligen fått sanningen framför sig och vem kan motstå sanningen? Sanningen är alltid starkare än lögnen! Den som läser hennes artikel eller avhandling kommer antingen få mer fyr på elden inom sig - sitt hat, eller så kommer han eller hon att se förbi hennes okunskap och visa medlidande för den.
Jag avslutar med vad varje konvertit säger, och vad varje muslim säger varje dag: Känns det bekant?
Säg: Ashado an la ilaha illah allah, Jag vittnar att det inte finns någon gud förutom Gud, wa ashado anna muhammado rasolallah, och jag vittnar att det Muhammad är hans sändebud.

Vad menar du Maria med sunni riktning , är resten av sektorn i islam fel?

Hej Roger!
Om du studerar shia-inriktningen och hur shior tror så kommer du märka att det som de utövar och tror på motsäger sig Islam.
Att sätta medhjälpare vid Allahs sida betyder att man begår shirk, och en person som gör så lämnar automatiskt Islam om denne inte uppriktigt ångrar sig och ber om förlåtelse till Allah, innan han/hon dör.
Att be till imamer om hjälp etc är shirk. Och att be genom imamer istället för att be direkt till Gud, är INTE islamiskt. Det motsäger sig Islams grundläror.
Att tro och påstå att "de 12 imamerna" kommer hjälpa Allah att döma människor på Domedagen och att ge "imamerna" egenskaper som ENDAST Allah har, är verkligen att begå shirk och att lämna Islam!
De tror även att vissa delar i Koranen blivit ändrade. Tror man på det viset så är man inte muslim.
Så på vilket sätt är detta rätt eller islamiskt?
Kan man kalla en sån här person för muslim? Svaret är såklart nej.

(Hoppas du inte uppfattar mig fel, jag är inte arg och jag menar inte att du har sagt att det är rätt eller så.)

:-)

Nu ska vi lugna ner våra nerver och känslor. Att kalla muslimer som tror på allah för icke muslimer i sig är shirk lilla gumman!

Du blandar ihop fakta oh det är ytterst farligt att ge fakta som man inte har grund för, vilket hela islam betonar högt. Shia muslimer må praktisera islam olika dock måste vi skilja på människan och tron! "Shia islam" grundar sig enbart på quranen, profeten och vad haditherna säger! De 12 imamer som shia tror på är barnbarn till profeten och de har tagit på sig att sprida OCH bevara den rena islam, bort från alla orenheter och intrång.
Shia muslimer be ej genom någon. Vill du ha en riktigt förklaring fråga en Imam på en av våra moskéer om inte du väljer att avlägga tid och läsa en från rena källor (böcker).

Att en del muslimer anklagar de för icke tro och annat orätt är beklagligt. Det får gud döma själv. Med andra ord så ändrar vi inte på quranen eller haditherna som sunni följare har gjort. Många fastnar lätt för skalet, hur shia muslimer utövar sin tro, men blundar för fakta. Man forskar inte på djupet och väljer att säga orätt om shia islam.

Bra förklaring! jag hållar med dig, jag är själv Shia muslim och vi är vana på att få höra sådan attack på oss utan någon kunskap. Tack

nej, den stora skillnaden mellan sunni och shia är att sunnimuslimer följer koranen ordagrant, medans shiamuslimer försöker tolka det bakomliggande budskapet i koranen och sätta in det i samtiden
Jag tvivlar på att det finns troende som dyrkar präster eller imamer istället för gud.

Jag konverterade när jag träffade min man, el hamdullah! Jag kommer inte byta tillbaka, så dra inte alla över en kam!

Du säger att du inte kommer byta tillbaka. Jag tror att du inte byter tillbaka tills den dagen då du skiljer dig, för då kommer du inte vara lika accepterad i kretsarna och då kan jag lova dig att dom flesta konvertiter lämnar islam, om inte du vänt dig till en sekulär form av islam för då kan jag tänka mig att man kan leva som konvertit utan att behöva vara gift med en muslim.

@Saman, du tror att en konvertit lämnar Islam så fort denna skiljer sig från sin muslimska man? Jag kan säga dig att jag blev muslim genom da'wah av min ex-man, dvs. att min ex-man berättade för mig om Islam vilket ledde till att jag insåg att Islam är den enda logiska och rätta religionen. Jag skulle ALDRIG blivit muslim för någon person, ALDRIG. Utan jag och alla andra konvertiter jag vet om har konverterat utav full säkerhet att Islam är den rätta vägen och Guds religion. Inte för att passa in eller bli mer som son man. -.- om det hade varit för någon annan än Allâh, så hade man knappast haft styrka att be de 5 dagliga bönerna och vaknat upp mitt på natten för att be morgonbönen.
Jag skiljde mig med min man för att jag tyckte att han inte var en praktiserande muslim som följde Islam. Och ingen i min familj var muslimer, men inte lämnade jag Islam för det. Det spelar ingen roll hur ensam jag än är som muslim eller om folk torterar en för att man ska lämna Islam. En muslim kommer ändå inte att lämna Islam. Och det är mycket känt bland muslimer att konvertiterna ofta är de som har jättestark tro och övertygelse, de som tar Islam på allvar. Eftersom att konverteringen till Islam var av egen vilja och efter att ha sett bevisen för att Islam är det rätta. Ingen blind tro, inte.
Nu har jag ju blivit så otroligt välsignad med (efter all denna tid) att både min syster och mamma även har blivit muslimer. Och jag kan säga dig att min syster inte ens är heterosexuell, utan 100% homosexuell, men ändå valde hon att konvertera till Islam för att hon var så övertygad om att det är det rätta. Hon ber alla obligatiska bönerna och läser Koranen och har lärt sig läsa arabiska och många kapitel i Koranen. Hon skulle aldrig lämna Islam även fast hon vet att det är haram att gifta sig med en av samma kön. Hon är medveten om att Allâh testar alla människor och i slutändan är det Allâh som belönar de som lydit Honom trots svårigheterna.
Islam är inte en hobby för mig (eller för alla andra konvertiter som jag känner.) det låter så på dig Saman som att du tror att Islam ändå bara är som en hobby för en konvertit, men inget så allvarligt så att man ändå kan lämna Islam om det inte passar.
Nej, en muslim är medveten om att Islam är den enda rätta religionen inför Gud och att om vi lämnar Islam så betyder det att vi väcker Allâh's vrede över oss och kommer straffas förevigt i livet efter detta. Därför är det inte logiskt att en muslim lämnar Islam.

Okej, om en person blint konverterade till Islam endast för att passa in eller för sin partners skull, så är det mycket möjligt att personen lämnar Islam. Men då var ju denna aldrig en muslim egentligen. Det krävs tro för att vara en muslim.
Men du kan inte påstå att alla konvertiter blir muslimer av det skälet att göra sin man nöjd osv, det är ju bara ignorant!

Och nej det finns inget så kallat "sekulärt Islam", utan bara Islam. Det är bara dina lösa antaganden att en muslimsk kvinna inte skulle kunna vilja bli muslim av EGEN vilja.

Man kan undra hur denna "forskning" gått till, jag vet att Sultán Sjökvist intervjuat och sedan sagt att den intervjuade konvertiten "inte passar in i bilden"... har hon med andra ord sökt efter några fall som stärker redan bestämda förutfattade meningar och sållat bort resten? Detta lär man aldrig få veta. Och själv tackar jag alltid nej till att medverka i dylika "forskningsprojekt" - har man gjort en bortfallsanalys av alla tusentals som inte vill prata med "forskare" av den här typen som vill framställa konvertiter på ett förnedrande sätt? Man kan ju redan i denna korta artikel se motsägelserna. Om merparten av konvertiterna är ensamstående så konverterar de ju knappast för att lyda sin man i alla fall...

"har hon med andra ord sökt efter några fall som stärker redan bestämda förutfattade meningar och sållat bort resten?"

Förmodligen ja, riktigt dålig akademisk sed

السلام عليكم يا إخوتي في الله

Tacksamhet till skaparen av himlarna och jorden,
Det är en ynnest att ha den insikten.

Sedan vill jag tillägga att det inte är Madeleine perspektiv
endast som avspeglas i hennes "doktorsavhandling" men det är dessvärre den rådande synen på den islamiska kvinnan
må hon vara konvertit eller inte. Att hon endast är en skuggbild av mannen. Det är just dessa tankar som präglar det svenska samhället,som kanske borde ingå i en doktorsavhandling tänker man.

Det är med tyngd i hjärtat jag tänker på det stora antalet
barn som far illa pga dess föräldrars supande, eller perversa
övergrepp, eller det hisnande antalet ungdomar som begår självmord.
VARFÖR....

Nej för att man vill nämligen utmåla muslimska kvinnor
som förtryckta och slagna, och dess män som förtryckare
och terrorister, det är just det som tar det övervägande
utrymmet i media och dylikt, dessvärre...

Detta är mina tankar och pathos, och inte ett sätt att skapa
division.....wa billahi towfiq

Jag halkade in på denna sida för att jag försöker förstå vad som lockar kvinnor till islam. Som troende kristen har även jag det perspektivet att det inte är livet i denna värld som är huvudsaken i alla lägen. Vad jag däremot inte förstår är varför det talas så mycket om straff hela tiden? Den som lämnar islam straffas av Gud i livet efter detta, men vad väntar den kvinna som belönas av Gud? Så som jag har förstått det får muslimska män i paradiset ha sex med ett stort antal oskulder, jag vet inte om detta stämmer men det är vad jag har hört. Vad väntar kvinnorna i livet efter detta?

Misstänker att många kvinnor konverterar pga av kärleken till en man .Han säger om du gifta dig med mig så måste du konvertera