Annons

Varför konverterar kvinnorna till islam?

Svenska kvinnor som blir muslimer söker fasta normer och en tydlig kvinnoroll.

Madeleine Sultán Sjöqvist, religionssociolog vid Uppsala universitet, har skrivit en doktorsavhandling om svenska kvinnor som konverterat till islam. Hon har intervjuat ett femtiotal kvinnor om deras syn på islam och sin konvertering, och resultatet finns att läsa i Vi blev muslimer: Svenska kvinnor berättar.

Män som konverterar till islam tenderar att göra det av intellektuella skäl och dras ofta till sufismen, en mystisk rörelse inom islam. Men vad gäller kvinnorna har okunskapen varit större - tills nu.

1. Varför konverterar kvinnorna till islam?

- Om man frågar dem säger de att de mött Gud eller att änglar har uppenbarat sig eller något liknande. Men frågar du mig som forskare så menar jag att konverteringen är en reaktion på dagens ambivalenta samhälle. I islam får man en fast punkt och tydliga normer, och kvinnorollen är tydlig. Muslimska kvinnor ska lyda sin make, och genom islam kan de komma ifrån vad de menar är en ytlig och utseendefixerad kvinnosyn i dagens samhälle.

De har ofta valt att bli bokstavstroende. Att konvertera till en liberal och sekulär variant av islam är sällan ett rimligt alternativ, och generellt tenderar konvertiter att bli renläriga. Det är ett vanligt psykologiskt fenomen.

2. Vilka kvinnor är det som konverterar?

- De är ofta ensamstående eller skilda. Utbildningsnivån varierar över hela spektret. Ofta har de flyttat till större städer där de kan utöva sin nya religion.

Ibland har de konverterat för att de mött en man som är muslim, och det är också främst den kvinnogruppen som håller kvar vid religionen. Bland dem som säger sig ha mött Gud är det vanligare att man så småningom lämnar islam.

3. Är detta ett ökande fenomen?

- Staten får inte registrera religiös tillhörighet, varför detta är svårt att besvara exakt. Men de som konverterar är långt fler nu än på 1970-talet. Och med tanke på att religion verkar spela allt större roll i dagens samhälle är det troligt att detta är en växande grupp.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

22

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

bra

Är själv konvertit och kan säga att jag tycker att det är tvärtom,dom som konverterat innan dom träffat sin man håller kvar vid sin tro,och dom som konverterat av kärlek till en man hoppar av när äktenskapet skiter sej.

Ja, där måste jag nog hålla med dig. De kvinnor jag känner till som lämnat sin muslimska tro är oftast kvinnor som antingen blivit muslimer i väldigt (väldigt) ung ålder (kanske som någon typ av identitetssökande), eller kvinnor som blev muslimer genom möte med muslimska män; och som kanske inte alltid hade de bästa, mest jämlika, äktenskapen.
Sen ställer jag mig väldigt tveksamt emot att män blir muslimer på grund av "intellektuella skäl" medan kvinnor gör det för att något identitetssökande och för att de känner sig vilsna och att detta skulle vara ett mönster - jag känner lika många kvinnor som blivit muslimer genom män eller genom det sätt som man påstår i texten och kvinnor som blivit det helt genom ett spirituellt och intellektuellt sökande - och som just valt att förbli muslimer av samma orsaker.

Jag har inte läst hela avhandlingen men måste säga att jag aldrig mött någon som säger att de har konverterat för att att de vill ha en make att lyda:-) Det verkar inte dr. Madeleine heller ha gjort utan hennes egen slutsats är att det kan vara en anledning...Det stämmer verkligen inte in på mig eller någon av de kvinnliga konvertiter jag träffat under de 17 år jag varit muslim.
En kvinna behöver inte konvertera för att gifta sig med en muslim, det måste dock mannen göra vilket talar för att det är tvärtom, nämligen att kvinnor konverterar av andliga eller intellektuella skäl. Det är förhoppningsvis det skälet männen har också. Oavsett är det dock så att mannen är tvungen om han ska få sin hjärtas dam.. Wa allahu alam..

tyvärr min dotter har konverteras till islam och hon har uttryck sig så " att hon vill lyda en man" när hon gifte sig med sin nuvarande muslimske man. så vi styrker Dr Madeleine I SINA SLUTSATSER. jag skulle lägga till isf att inttellektuella kvinnor i stor sträck konverteras mera än andra och speciell när de är som mest sårbara, t ex, när ngn har dött i familjen eller stora kriseruppstår. och för det mesta är mannen en avgörande roll om varför kvinnan konverteras överhuvudtaget. det sorliga i detta är att de har svår att lämna "sektet" eftersom de fylls ständigt med ångest och stress för att kunna utöva "minder kontrol" på dem stackars. när de lämnat detta har de förlorat flera år av sitt liv därinne tyvär. Wa allahu alam.

Assalamo Alaikom...

det här är ju ren LÖGN.
vadå att islamkonvertiterna alltid svarar att "de mött Gud eller att änglar har uppenbarat sig" "eller något liknande"??!?!
hon kanske kan lura ickemuslimer, men ingen muslim skulle gå på det där.
det finns ingen enda islam-konvertit som skulle sagt så där, isåfall om det hänt i något sällsynt enstaka fall så är det ingen riktig muslim. utan bara någon som ljuger och inte vet något om Islam.
ingen människa kan möta Gud eller ens en ängel. det motsäger Islam.

alla som konverterar blir det för att de tror på Gud och tror på att Islam är Guds ENDA sanna religion.

ville bara få det sagt!

däremot så har man tusentals gånger hört dessa "mött Gud" "mött en ängel"-historier från KRISTNA...

kontakta mig om ni har några frågor: muslimah1@live.se

// Aaliyah,19 år (islam-konvertit)

och vill tillägga, att om en person konverterar för någon annan än ALLAHs skull, så blir man inte muslim.

man blir/är inte muslim om man inte tror på ALLAH endast och att profet Muhammad (frid vare över honom) är Allahs sista sändebud,
så blir/är man INTE muslim.

Gud ser&hör ALLT och vet vad som finns i våra hjärtan.

Syster, änglar kan uppenbara sig för människor, var inte så absolut i det du skriver..
Allahu Akbar

Bismillahi rahmani rahim. Tack för att du är intresserad av min religion. Det du har kommit fram som forskare kan vara sant, men det är bara skalet - något ytligt. Dyker du ner djupare så kommer du att se att det finns en annan bit - kärnan. Allt handlar inte bara om det här livet. Islam handlar om tro. Den enda sanna tron. Qul howa allahu ahad, allahu samad, lam yalid wa lam yuled wa lam yakulahu koffoan ahad. Säg: Allah är en - unik. Allah är odelbar. Han har inte fött, och är heller ej född och ingenting liknar vid Honom. Det är det islam är - enkelt. När en människa får veta detta, och vill bli guidad, så kommer hon eller han att acceptera islam. Så enkelt är det. Inget annat. Inte för sin makes eller makas skull, inte för sin pappas skull, inte för att hon funnit Gud eller änglarna, inte för att hon förstår livet, utan för att hon äntligen fått sanningen framför sig och vem kan motstå sanningen? Sanningen är alltid starkare än lögnen! Den som läser hennes artikel eller avhandling kommer antingen få mer fyr på elden inom sig - sitt hat, eller så kommer han eller hon att se förbi hennes okunskap och visa medlidande för den.
Jag avslutar med vad varje konvertit säger, och vad varje muslim säger varje dag: Känns det bekant?
Säg: Ashado an la ilaha illah allah, Jag vittnar att det inte finns någon gud förutom Gud, wa ashado anna muhammado rasolallah, och jag vittnar att det Muhammad är hans sändebud.

Vad menar du Maria med sunni riktning , är resten av sektorn i islam fel?

Lägg till kommentar