Annons

Fisk hugger som rymdmonster

En muräna fångar sitt byte med samma slags dubbelbett som rymdmonstren i science fictionfilmen Alien.

Författare: 

Publicerad:

2007-12-01

Det visar en undersökning med höghastighetskamera.

Muränor är ormlika rovfiskar som trivs i tropiska korallrev. De brukar ligga och trycka i håligheter i väntan på en aptitlig fisk eller bläckfisk.Angreppet sker blixtsnabbt. Rejäla huggtänder håller fast bytet. Därefter skjuter en andra uppsättning vassa tänder upp ur svalget. Extrakäkarna pressar ner det kämpande bytet i matstrupen.

De flesta andra benfiskar suger i sig bytet. Långt ner i svalget finns ytterligare tänder som håller fast munsbiten. Men hos muränor kan tänderna i svalget alltså skjuta fram ända upp i munhålan, rapporterar amerikanska forskare i tidskriften Nature.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag undrar om filmmakarna som gjorde Alien-monstret kände till och medvetet efterliknade muränans dubbelbett?

Då filmen skrevs för nästan 20 år sedan och rapporten om muränans dubbelbett kommer först nu tycks det också osannolikt att muränans bett skulle ha inspirerat till Alien-monstret.Dessutom säger ett ännu obekräftat rykte (från vår biologiredaktör) att Dan O'Bannon och Ronald Shusset, som skrev den första Alien-filmen, blev förvånade när de fick höra om muränans likheter med Alien-monstren.Däremot sägs utseendet hos den nykläckta Alien vara inspierat av bläckfiskar.//webbredaktörenPS: Nu finns en länk till en video där man kan se muränans dubbla bett!

Lägg till kommentar