Annons

Rik tarmflora hos spädbarn skyddar mot allergi

Tarmflorans utseende redan under första levnadsveckan spelar roll, visar svenska forskare.

Från tre hundra svenska, italienska och brittiska spädbarns blöjor togs prov under deras första levnadsvecka. När barnen sedan undersöktes vid 18 månaders ålder, visade det sig att de som haft flest slags bakterier i sin tarmflora hade färre eksem än övriga barn. Hos barnen med minst eksem kunde forskarna identifiera omkring tio grupper av bakterier i första levnadsveckans tarmflora, medan de barn som utvecklat allergier hade haft sju.

Skillnaden beror delvis på moderns tarmflora, som barnet kommer i kontakt med vid en vaginal förlossning.

- En diversifierad tarmflora tycks vara bättre på att stimulera immunförsvaret, som ju till stor del finns i tarmen, säger Caroline Karlsson, doktorand i livsmedelshygien vid Lunds universitet. Studien redovisas i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar