Annons

Bokanmälan: En bredare bild av hiv

Den som läste artikeln om hiv i F&F 1/08 saknade kanske en människas berättelse av hur det är att leva med sjukdomen och även en bild av hur hivepidemin slår mot andra delar av världen.

Annons

Publicerad:

2008-03-01

Läs då den här boken. Den handlar om Ophelia från Zambia som kommer till Sverige och får veta att hon är hivsmittad. Det är tidigt 1990-tal, hon skäms och döljer sin sjukdom.

Men hon räddas av bromsmedicinerna och börjar arbeta för öppenhet och information. Här konfronteras hon med skillnaderna mellan Sverige och Zambia, där hennes familj och vänner utan tillgång till behandling insjuknar och dör.

Boken är väl uppdaterad och beskriver arbetet mot hiv i ett globalt perspektiv. Författarna betonar kvinnors hälsa och beskriver klarsynt kulturella normer som i afrikanska länder befäster kvinnors underordning och bidrar till smittspridningen. Ett exempel är sugar daddy-systemet där äldre män mot sex betalar unga flickors skolgång.

Litteraturhänvisningar

Ophelias resa

Larsson, Agneta & Ørum Haanyama, Ophelia
Atlas

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.