Annons

Yvonne Andersson: Därför är det dumt att smuggla hundar

Antibiotikaresistenta bakterier finns numera bland både hundar och hästar i Sverige. Det ­bekymrar Zoonosrådets nya ordförande.

I oktober 2006 blev en hund det första djur i Sverige som testades positivt för MRSA, bakterier som tål antibiotika och är kända för att orsaka så kallad sjukhussjuka. Sedan dess har ytterligare nio smittade hundar och åtta smittade hästar upptäckts.

- Eftersom smittan kan spridas mellan människor och djur är det viktigt att följa utvecklingen noga, säger Yvonne Andersson.

Hon är epidemiolog på Smittskyddsinstitutet och sedan i höstas ordförande för Zoonosrådet, ett sam­arbetsorgan för myndigheter som försöker hindra smittspridning mellan människor och djur, så ­kallade zoonoser.

Den som smugglar husdjur utsätter både sig själv och andra för risken att drabbas av allvarliga zoonoser.

- Bland de värsta sjukdomarna som kan följa med en smugglad hund är rabies och rävens dvärgbandmask. Båda är livshotande för människor. Rabies är dödligt i så gott som hundra procent av fallen, säger Yvonne Andersson.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar