Annons
Svåröversatta sjukdomstillstånd

Bokanmälan: Svåröversatta sjukdomstillstånd

Författare: 

Publicerad:

2009-11-19

En av årets mest omtalade böcker är Karin Johannissons bok om melankolins fascinerande historia. Hon är professor i idé- och lärdomshistoria och har länge forskat i medicinhistoria. Här griper hon sig an de olika symtom av nedstämdhet och sårbarhet som i olika tider kallats allt från spleen, melankoli, neurasteni, depression och nervproblem till utbrändhet och panikångest. Är det samma sjukdom som fått olika namn i olika epoker? Eller är olika tiders förståelseramar obegripliga för andra tiders förklaringsmodeller? Frågorna ställer historievetenskapens problem på sin spets: kan vi verkligen förstå människor med helt andra begreppsramar?

Karin Johannisson skriver tätt, lärt och ibland med visst tuggmotstånd – men det ger desto större mättnad.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar