Annons

Ny gren upptäckt på människans släktträd

Fyndplatsen. I den här grottan hittade ryska arkeologer ett ca 40 000 år gammalt lillfingerben.

Bild: 
Bence Viola

Ny gren upptäckt på människans släktträd

Ett fossilt lillfingerben från en grotta i Ryssland kommer från en tidigare okänd släkting till oss själva, enligt en forskargrupp ledd av svensken Svante Pääbo.

Annons

För två år sedan hittade ryska arkeologer ett ben från toppen av ett lillfinger i grottan Denisova i Altaibergen i ryska Sibirien. Nu visar genetiska analyser att benet kommer från en människosläkting som skiljer sig från både neandertalarna och våra egna föregångare. Benet är omkring 40 000 år gammalt och kommer sannolikt från ett fem till sju år gammalt barn.

– Det här ger en mycket mer komplicerad och intressant bild av vilka människoformer som fanns vid den här tiden, säger Svante Pääbo, professor vid Max Planckinstitutet för evolutionär antropologi i Leipzig, Tyskland.

Forskarna har kartlagt dna från så kallade mitokondrier som bara ärvs på mödernet. De kallar fossilet "kvinna X" trots att de inte vet om det var en flicka eller pojke.

Resultaten visar att det sibiriska barnets och våra egna senaste gemensamma släktingar levde för ungefär en miljon år sedan. Neandertalarnas släktgren vek av från vår för mindre än en halv miljon år sedan.

Kvinna X kan ha tillhört en folkgrupp som parade sig med neandertalare eller moderna människor som också levde i området, skriver forskarna i tidskriften Nature. De hoppas att få veta mer om den saken genom att analysera dna från barnets kromosomer.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

man kan faktiskt anta att homo sapiens har utrotat alla konkurrenter kallblodigt,se bara fotbollsmatcher ,vad tror ni unga män hållde på förr i den tiden-utrotning måste ha varit ett stort nöje och dessa män större hjältar lokalt precis som varghatarna.Det måste ha funnits massor av släkten och alla är borta,,jezz och människan är på gång ut i rymden och förkunnar sin förträfflighet.Snarare borde männs ordspråk vara "jag våldtar dej om jag kan" där dej är kunskap,material, vad som helst och som vanligt så tittar kvinnan på och hurrar i princip