Annons
Mossa blåser rökringar

Rökpuff. Sporerna stiger i form av ett ringformat moln.

Bild: 
C Hard, J Edwards, D Whitaker

Mossa blåser rökringar

Författare: 

Publicerad:

2010-09-26

Med hjälp av en höghastighetskamera har forskare i USA upptäckt att vitmossor skjuter i väg sina sporer i form av rökringar. Det förklarar hur sporerna kan stiga mer än en decimeter upp i luften, trots att utgångshastigheten är relativt låg.

Rökringarna tränger upp till virvlande luftlager och sveps med till nya växtplatser. Metoden fungerar utmärkt i konkurrensen om utrymme med de mera högresta kärlväxterna. Vitmossor täcker ungefär en procent av jordens landyta och hör till de växtsläkten som har sugit upp mest koldioxid från atmosfären.

I djurvärlden är det känt att maneter och bläckfiskar ibland kan orsaka strömmar som liknar rökringar under vattnet när de tar sig fram. Men förmågan att blåsa så kallade vortexringar finns alltså även hos vitmossor.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar