Annons
Ny teknik ger inblick i flugan

Rör sig olika. Snabba cellkärnor har färgats orange, medan långsamma kärnor är blå.

Bild: 
EMBL

Ny teknik ger inblick i flugan

Tyska forskare har lyckats avbilda hur celler vandrar inuti ett intakt flugembryo under dess utveckling. Tidigare har det gått att studera celler i genomskinliga djur, som zebrafiskyngel, men detta är första gången som det låtit sig göras med ett ogenomskinligt flugembryo.

Under mikroskopets kamera lyste de på embryots yta med ett speciellt ljusmönster i stället för att som normalt använda kontinuerligt ljus. Bilderna datorbearbetades, och när bilder tagna ur olika vinklar sedan kombinerades gick det att skapa tredimensionella filmer av hur bananflugan utvecklas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar