Annons
Visenterna har hittat hem
Bild: 
Stefano Unterthiner

Visenterna har hittat hem

Den internationella rödlistan placerar numera visenten i den lägsta hotklassen – sensationellt med tanke på att arten varit helt uträknad.

Författare: 

Publicerad:

2011-03-13

Visenten är Europas största landdjur. En vuxen tjur kan väga närmare ett ton. En hjord brukar innehålla ett tjugotal individer och ledas av en gammal ko. Ända in i modern tid betade visenter i Europa och västra Asien. De har funnits i södra Sverige, men försvann under bronsåldern.

Världens sista vilda visenter fanns i Kaukasus och i urskogen Bialowieza på gränsen mellan Polen och Vitryssland. Där blev arten utplånad av tjuvskyttar strax efter första världskriget.

Lyckligtvis återstod 54 visenter i olika djurparker. År 1935 skickade Skansen två kvigor till Polen. Tillsammans med två tyska tjurar blev de grunden för ett nytt bestånd i frihet. Senare tillkom ytterligare åtta djur från djurparker. Nu har den vilda populationen vuxit till omkring två tusen djur.

I Bialowieza har vissa tjurar drabbats av ett slags kallbrand i förhuden, som kan bero på inavel (se Parken som arken i F&F 4/2008). Men forskarna bedömer inte att problemet hotar artens överlevnad.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar